Анализи Новини

Работодатели от туристическия бранш завеждат колективен иск срещу държавата

   
Работодатели от туристическия бранш завеждат колективен иск срещу държавата

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи. Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква, съобщава БНР.

Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона, а кризата с персонала може да доведе до затварянето на хотели и ресторанти в разгара на лятото, смятат работодатели.

Експресното приемане на законовите промени стана след бързата реакция на служебния министър на туризма Евтим Милошев. Те се отнасят до процедурите по предоставянето на възможност за дългосрочна и краткосрочна сезонна заетост, както и възможността за удължаването на срока, в който пребивават чужденци, извършващи сезонна работа.

Промените са важни и дълго чакани, но няма да спасят сезона, коментират хотелиери, чакали работници за 10 май, но при сегашната ситуация оптимистичната прогноза е за юни, а песимистичната - за юли, което за тях е неприемливо.

"Имаме заявени около 25 човека от различни страни - и от Узбекистан, и от Непал. Има много големи забавяния в процеса на издаване на визи. Вследствие на влизането на Шенген има административни промени в системата на изработване на визи. Има натрупване на много голям брой документи, които не могат да бъдат обработени, в самите консулски служби."

"Процедурите се забавят с месеци. Видимата причина е бавната работа на администрацията. Чакаме няколко десетки души."

Работодатели по Южното Черноморие са подали документи за издаването на визи на близо 6 хиляди души от Узбекистан. До момента обаче няма нито една получена виза.

В българското посолство в Ташкент, Узбекистан доскоро подменяли системата за издаване на визи с шенгенска. Разполагали с два компютъра, на които работели четирима души, разказва Пламен Дотов, юрисконсулт в миграционен център в Бургас.

"Лично аз не знам за случай на получена виза до момента. Часове вече се дават за юни. Това са хора, които трябваше да пристигнат в края на април."

Според служебния министър на туризма Евтим Милошев администрацията работи и е наясно с проблема. Той посъветва медиите да не представят апокалиптични прогнози за сезона, а да гледат по-позитивно. По думите му, медиите трябва да помагат на туризма, защото е много чувствителен спрямо бомбастични новини и дори прогнозата за времето влияе.

Ако няма адекватна реакция от държавата, се обмисля колективен иск за пропуснати ползи, потвърди Пламен Дотов.