Новини Събития

Италия се бори с тълпите туристи, без сладолед и пица след полунощ

   
Италия се бори с тълпите туристи, без сладолед и пица след полунощ

След като Венеция въведе такса за посещение, а Чинкуе Тере направи еднопосочни туристическите маршрути в района, сега още един италиански град влиза в битката със свръхтуризма. Да намериш най-добрия сладолед, докато се разхождаш из малките улички на Милано е част от преживяването не само за туристите, но и за жителите на столицата на модата на Италия. Но скоро това може да се промени.

Нов закон може да сложи край на тази дългогодишна традиция. Марко Гранели, заместник-кмет по сигурността на града, наскоро обяви плановете си да забрани продажбата на храни и напитки за вкъщи след полунощ, за да се запази “спокойствието” в 12 от най-оживените квартали на града, пише CNN.

Нашата цел е да търсим баланс между общителността и забавленията и спокойствието и здравето на жителите.”, пише Гренели в социалните мрежи. 

Вярваме в живия град, в който и младите, и възрастните разполагат с пространства, които могат да споделят заедно.”, допълва той.

Забраната, която според управата на града е необходима за справяне с прекомерния шум в жилищните райони, също така ще попречи на заведенията да сервират храни и напитки на външни площи между 12:30 и 6:00 ч. в делнични дни и между 1:30 и 6:00 ч. през уикендите. Критиците твърдят, че забраната противоречи на италианската култура и призовават законът да бъде променен. Ако бъде одобрена, забраната ще влезе в сила още през следващия месец. Тя ще продължи до ноември, след приключването на активния туристически сезон.

Миланските джелатерии са известни като едни от най-добрите в света. Според Лука Финарди, генерален мениджър на хотел “Мандарин Ориентал” в града, италианците страстно обсъждат коя джелатерия е най-добрата в града. Брера, кварталът на изкуствата, и Гарибалди, известен със своите търговски обекти от висок клас, са сред 12-те района в града, които се очаква да бъдат контролирани от новите правила. Другите квартали са: Ноло, Лазарето, Мелцо, Изола, Сарпи, Чезариано, Арко делла Паче, Корсо Комо-Гае Ауленти, Тичинезе и Дарсена-Навигли. За някои санкциите са твърде радикална стъпка. Марко Барбиери, генерален секретар на миланския клон на италианската асоциация на търговците на дребно Confcommercio, заявява пред CNN, че забраната противоречи на “здравия разум“.

Ако едно италианско семейство отиде на пица, а след това иска да се разходи и да хапне сладолед, то ще бъде глобено съгласно тази наредба.“, казва Барбиери.  Той приема, че някои жители са обезпокоени от шума, но добавя, че има възможност за компромис. Например парковете и другите пространства да останат отворени за по-дълго време.

В Милано има много зони, които са идеални за “movida” (партита), които няма да пречат на жителите. Те трябва да бъдат отворени до по-късно, а не да се затварят по-рано.”, казва той. Барбиери също така смята, че полунощ е твърде рано за спиране на продажбите. Той казва, че повечето млади хора в Милано дори не мислят да излязат на вечеря преди 22:00 ч., особено в летните вечери.

Експертът е категоричен, че новото предложение ще бъде прието, но се надява това да стане в модифициран вид. 

Надяваме се, че ще премахнат от списъка сладоледа, водата и пицата. Да оставят забраната за алкохол, в късните часове.”, казва той. Промяната в закона обаче не е гарантирана. Подобни планове за затягане на забраната бяха предложени от местните власти още през 2013 г. Тогава обаче се наложи да бъдат изоставени след значителен обществен отзвук и сформирането на протестно движение, наречено “Окупирай джелато”. Не е ясно дали този път ще има същото ниво на съпротива. Жителите на града имат време до следващата седмица да изкажат мнението си по новото предложение.