Новини Транспорт

Официално: Получаваме 7 полски влака, които ще развиват 160 км/ч

   
Официално: Получаваме 7 полски влака, които ще развиват 160 км/ч

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и ръководството на полската компания "Stadler Polska Sp. z o.o." подписаха днес договора за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по плана за възстановяване и устойчивост.

„Подписваме този договор след повече от 20 години, в които страната ни не е закупила нито един нов влак", посочи министър Гвоздейков. По думите му след всичките години на неглижиране на железопътния транспорт, обществото заслужава да пътува с модерни и безопасни влакове, а този договор е първата сериозна крачка в тази посока. „Подвижният състав, който ще бъде доставен до 2026 г., отговаря на всички изисквания за комфорт и екологичност, които стоят в основата на реформите по плана за въстнановяване", допълни още транспортният министър.

Председателят на УС на "Stadler Polska Sp. z o.o." Филип Брунър изтъкна важността на сделката с България. „Изключително горди сме, че нашата компания ще допринесе за подобряване на железопътния транспорт в страната и се надявам нашето партньорство да продължи и в бъдеще", коментира той, цитиран от "24 часа".

Договорът включва доставка на 7 двуетажни нулевоемисионни електрически влака от серията „KISS", както и опция за доставка на още 3 влака при осигурено финансиране до края на срока на договора. Изпълнителят трябва да осигури също 15-годишна поддръжка на влаковете и обучение на експлоатационния персонал. Подвижният състав ще разполага с минимум 300 седящи места, а повече от 10% от тях ще бъдат за хора с намалена подвижност.

Влаковете са за скорост от 160 км/ч и ще са оперативно съвместими с европейската железопътна мрежа. Стойността на договора е 300 513 279,50 лева, а срокът за доставка е 26 месеца.