Новини Събития

Работните визи на чужденците в туризма вече ще се поставят у нас

   
Работните визи на чужденците в туризма вече ще се поставят у нас

Дивото къмпингуване е един от големите проблеми на Северното Черноморие, каза днес във Варна служебният министър на туризма Евтим Милошев, който се срещна с представители на сектора и на контролните органи. Домакин на разговора бе кметът на крайморския град Благомир Коцев, пише БТА.

Като проблем министърът посочи и водоснабдяването в Добричкия регион. Той уточни, че браншът е повдигнал и въпроса за изпълнението на наредбата за водното спасяване, която влезе в сила в началото на април. Новите изисквания заварват сектора неподготвен, обясни Милошев. По думите му исканията това лято да се работи по старите правила води до правен казус и ще бъде реализирана спешно междуведомствена среща, за да се търси решение. Милошев пое ангажимент и за разговор между министерствата по проблемите на дивото къмпингуване и контрола върху него.

Браншът повдига темата за въвеждане на туристическа полиция, но това изисква задълбочен анализ и разработване на цялостна концепция, обясни министърът, но припомни, че големите туристически държави имат такъв орган.

Като проблем Милошев посочи и състоянието на ГКПП "Дуранкулак", който се превръща във важен портал за гостите от Румъния. Капацитетът на граничния пункт, особено в активния сезон, не е особено голям и това създава напрежение, аргументира се министърът.

За проблема с кадрите той коментира, че с промените в закона за чужденците у нас секторът ще бъде облекчен. Той посочи, че 90-дневната виза вече ще може да се подновява на територията на България, без да се налага работникът да се връща в страната, където е издадена. Освен това се въвежда механизъм за удължаване на престоя на наетите чужденци. Има промени и за виза Д, която е 9-месечна, допълни Милошев. По думите му въвеждат се облекчения в документите, които се подават за издаването ѝ, и се дава възможност да бъде продължена след изтичането ѝ.

Очаквам устойчив и добър сезон, прогнозира министърът. Според него вероятно ръстът на летовниците у нас ще бъде в рамките на 5 до 10 процента. Накрая той апелира към българските медии да поднасят информациите си със съзнанието, че туризмът е изключително чувствителен сектор, като чуждите туристи силно се влияят от публикациите.