Анализи

Важна информация за пътуващите - къде трябва да внимавате

   
Важна информация за пътуващите - къде трябва да внимавате

Промяна в организацията на движение през тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус" ще улесни пътуването при очаквания интензивен трафик в почивните и празничните дни за Великден и Гергьовден. В момента през тръбите за София на двата тунела преминава двупосочно целият трафик, поради започналия през ноември миналата година основен ремонт на тръбите за Варна.

За осигуряване на нормална проходимост, ограничаване на предпоставките за затруднения в пътуването и задръствания в пиковите часове, когато много хора тръгват на път, ще бъде спряно движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъка от АМ "Хемус" в посока Варна на територията на област София.

За пътуващите тежкотоварни автомобили към Варна ограничението ще е на 26 април (петък), 30 април (вторник), 2 май (четвъртък) и на 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 27 април (събота), 1 май (сряда), на 3 май (петък) и на 7 май (вторник), от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение от АМ "Хемус" ще се отклонява по път I-1 София - Ботевград при магазин "Джъмбо“ до п. в. "Яна" и ще изчаква на място.

За пътуващите тежкотоварни автомобили към София ограничението ще е на 26 април (петък), 30 април (вторник), 2 май (четвъртък) и 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 27 април (събота), 1 май (сряда), 3 май (петък) и 7 май (вторник) от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение ще се пренасочва по обходен маршрут - от 47-и км на АМ "Хемус", при пътен възел "Ботевград", шофьорите ще се насочват по път II-17, по път I-1 София – Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при п. в. "Витинска река" ще продължават пътуването си по АМ "Хемус".

За улеснение на пътуването и за повишаване безопасността на движение на леките автомобили в тунел "Топли дол" на 26, 27 и 30 април, ккто и на 1, 2 и 3 май ще се обособят две ленти в посока Варна и една лента за София.

В тунел "Правешки ханове" на 26, 27 и 30 април, както и на 1, 2 и 3 май ще има две ленти за Варна и ще се ограничи движението за София, като трафикът за столицата изцяло ще се пренасочи от АМ "Хемус" при п. в. "Осиковска Лакавица" по път I-3 Ябланица – Ботевград и при пътен възел "Правец" да се връща на АМ "Хемус".

На 6 и 7 май, когато трафикът към столицата ще е по-интензивен, в тунел "Топли дол" ще се обособят две ленти в посока София и една лента за Варна. На 6 и 7 май в тунел "Правешки ханове" ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от АМ "Хемус" при пътен възел "Правец“ по път I-3 Ябланица - Ботевград и при п. в. "Осиковска Лакавица“ да се връща на АМ "Хемус".

При необходимост, в зависимост от интензивността на движение по преценка на органите на ОД на МВР София/СДВР могат да бъдат налагани и други ограничения, осигуряващи безпроблемно преминаване през участъка на АМ "Хемус“.

Превозните средства над 12 тона, пътуващи от ГКПП "Капитан Андреево" към Видин, за да избегнат промените в организацията за движение по АМ "Хемус" за почивните дни, може да използват алтернативен маршрут- по АМ "Марица" - път I-5 – път I-6 - път II -55 /Прохода на Републиката/ - път I-5 - път I-3 - път II-13 и път I-1.

Агенция "Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.