Новини Събития

България наема най-високия клас павилион за ЕКСПО 2025 в Осака

   
България наема най-високия клас павилион за ЕКСПО 2025 в Осака

България ще наеме най-луксозният павилион за световното изложение ЕКСПО 2025, което ще се проведе от 13 април до 13 октомври в японския град Осака, предава Mediapool. 

Решението на служебното правителство на Димитър Главчев е взето на заседанието на кабинета в петък. В съобщението до медиите обаче е пропуснато да се спомене колко ще струва това допълнително на бюджета. Посочено е само, че средствата ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2024 г.

Допълнителните пари са необходими за наем на "най-висок клас" павилион, транспорт на оборудване, мостри, експонати и рекламни материали, включително мита, такси и застраховки, рекламно-информационни материали, административни и организационни разходи".

Държавата ще наеме павилион, изграден от оторизирана от организаторите компания, който ще бъде най-висок клас - тип "А". Това ще даде възможност страната ни да се представи достойно на световното изложение ЕКСПО 2025 и да затвърди и надгради положителния си имидж пред японската общественост и пред света, се казва в правителственото съобщение.

В началото на май 2022 г. правителството на Кирил Петков одобри бюджет от 6.5 милиона лева за участието на България в ЕКСПО 2022. Прогнозните разходи по години за отделните дейности възлизаха на над 4.6 милиона лева за 2024 г. и още близо 1.9 млн. лв. през 2025 г.

В сумата беше заложен и наема на павилиона, но той беше тип "Б" със застроена площ от 300 кв. м при цена за наем 2 198 000 щатски долара (3 958 114 лв. по курса на БНБ към 12 април 2022 г.).

Министърът на иновациите и растежа е определен за национален генерален комисар на българското участие в Световното изложение ЕКСПО 2025.

Дейностите, свързани с българското участие в световното изложение, са възложени за изпълнение на на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която е на подчинение на Министерството на иновациите и растежа.