Новини Събития

Созопол очаква 15% ръст на туристите

   
Созопол очаква 15% ръст на туристите

Към средата на май кметът на Созопол - Тихомир Янакиев,  ще организира среща с бизнеса и всички, ангажирани със сезона, институции, предава "Флагман".

По предварителни данни очакваме ръст с 10-15 % за организираните туристи. Това каза пред Флагман.бг кметът на Созопол Тихомир Янакиев по време на днешната сесия на Общинския съвет. 

Голяма част от туристическите обекти в Созопол ще отворят врати още преди Великден, тъй като има много резервации за празниците. При другите обаче стои проблемът с кадрите и това е единствената причина да  посрещнат туристи на по-късен етап, добави кметът. Според него за решаването му е необходима сериозна държавна политика, нетърпяща отлагане. 

„Това, което зависи от нас, ние ще го направим. В момента проектите вървят. Тези, които сме стартирали, ще приключат до началото на сезона. По други очакваме финансиране и ще ги започнем наесен“, обясни още Янакиев. 

В средата на месец май той ще организира среща с бизнеса, за да може да обсъдят всички проблеми преди летния сезон. Ще бъдат поканени както целия туристически бранш, така и институции, ангажирани с безопасното протичане на сезона. 

Созопол очаква туристи както от България, така от чужбина. Има заявки за гости от скандинавските страни, Полша, Чехия, Германия, Великобритания. 

„Правим рекламни кампании и различни инициативи, всичко, което трябва, за да бъдем на ниво и Созопол да е във фокус. Тук въпросът е туристическият бранш също да представи качествен продукт на конкуретна цена, за да може хората да предпочитат нашия град. Апелът ми е и към българите – заповядайте при нас на почивка, за купон, предлагаме възможности за всички туристи“, каза Янакиев. 

На днешната сесия съветниците дадоха възможност да бъде поставен паметник на светите братя Кирил и Методий, който ще бъде разположен в двора на едноименното училище. Великденските базари в Созопол тази година ще бъдат за събиране на средства за изграждане на монумента. Кметът на село Равадиново Иван Пазвантов също се присъедини към каузата. В селото в неделя ще бъде организиран базар, който също ще събира средства за паметника.