Новини Събития

Tурлашкият фолклорен събор ще се проведе от 14 до 16 юни

   
Tурлашкият фолклорен събор ще се проведе от 14 до 16 юни

Осемнадесетият турлашки фолклорен събор „КАДА КУМ ПРАСЕ И ТИ ВРЕЧУ” ще се проведе на 14, 15 и 16  юни 2024 година в село Чупрене, област Видин. Това съобщи за TravelNews Мария Тодорова, кмет на община Чупрене. Съборът датира от 2006 година с международно участие, но няма конкурсен характер. В него могат да участват танцови и певчески групи за автентичен и обработен фолклор, групи за обичаи, както и индивидуални изпълнители без възрастови ограничения.

Организатори са Народно читалище „Христо Ботев-1897” в Чупрене и Община Чупрене. Тази година в рамките на тези 3 дни гостите и туристите ще имат възможността да присъстват на демонстрацията по приготвянето на традиционните турлашки ястия и обредни хлябове, приготвени от български и сръбски готвачи, както и да ги опитат, обясни Мария Тодорова. 

Освен това да се запознаят с предметите от бита на нашите предци, да се възхитят от изделията, изработени от сръчните ръце на турлакинята и майстора занаятчия, да присъстват на демонстрацията на някои от старинните и позабравени обичаи като влачене на вълна, предене, тъкане, работа с грънчарско колело и др. Също да си закупят екологично чисти продукти от местните производители на селскостопанска продукция и да се потопят в магията на българския фолклор.

Имало едно време едни достойни, горди и непокорни хора. Има ги и сега. Наричат ги турлаци. Хората с белите дрехи, бели като снега по Балкана и босилека в момината градина. Те живеят в дивно място, там където планината докосва небето, там където започва безкраят! Имало ги е някога, има ги и сега, и ще ги има винаги... Те турлаците са вечни, като планината, вярата и земята българска, разказва Ина Тонина, известен български екскурзовод, която е от района.

Странен човек е турлакът. Той съхранява столетия наред своя език, вяра, обичаи и спомена за родовия корен. Чудат е не само езикът му, цветни и самобитни са и чергите и килимите, тъкани от сръчните ръце на турлакинята, странни са обичаите, вярванията и суеверията му. За това в турлашко има и „мечкин ден” и „мишин ден” и вълчи и змейови празници. Дойде ли празник турлаците вият венци, лепят очите на мишките, хранят по тъмно дивите мечки с варена царевица, чупят грънци и плашат змейове и змеици, надуват дудуци, кавали, укарини, върбови пискуни, докато разиграят дърво и камък по долчини и баири.

Всяка година през месец юни турлаците се събират в село Чупрене на своя фолклорен събор, за да изпеят песните си, да изиграят хората си, да покажат обичаите си, подчерта  Полина Семкова, зам.-кмет на Община Чупрене. Така вече осемнадесет години единствено на турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу” можете да усетите красивото в дрехите, в обичаите, в благословиите, в песните и танците на турлаците, да опитате традиционните им ястия и обредни хлябове, да се възхитите на предметите изработени от сръчните пръсти на турлакинята и майсторската ръка на занаятчията, да си закупите екологично чисти продукти от местните селскостопански производители, подчерта Семкова. 

Разчуло се за турлаците и техния празник не само в българско, но и в съседна Сърбия, че и от там идват гости, също турлаци да се надпяват и надиграват. Не вярвате ли? Заповядайте в Чупрене в средата на месец юни (14-16 юни 2024 г.) и в рамките на 3 дни сами ще се уверите.

Мирослав Иванов