Новини Транспорт

Два финландски самолета не кацнаха заради руски пробив в GPS системата

   
Два финландски самолета не кацнаха заради руски пробив в GPS системата

Втори самолет на финландските авиолинии не успял да завърши полета си и трябвало да се върне на летището в Хелзинки заради проблеми в GPS системата. Финландските власти обвиниха Русия в предизвикването на смущения във въздушния трафик.

Първият случай е от петък вечерта, а вторият - от снощи. И двата самолета са излетели малко преди полунощ. При дневните полети от Хелзинки до естонския град Тарту не е имало проблеми, предаде БНТ.

"Очевидно е, че руснаците се опитват да заглушат сигнали", коментира Свен Кукемелк, авиационен експерт.

Един от пътниците разказва, че когато самолетът е трябвало да намали височина и да се подготви за кацане направил голяма дъга. Пилотът съобщил, че информацията за достигане до Тарту не е налична, защото източните съседи смущават сигнала. "Пилотът се извини и отлетяхме обратно за Хелзинки", споделя той.

Властите в Хелзинки твърдят, че хибридната война на Русия срещу въздушния трафик е започнала още през 2022 година. Тогава е имало 1500 нарушения на навигационната система. През 2023 г. смущенията са били 7500. За първи път, обаче, самолети не могат да се приземят, заради пробив в GPS системата. Причината е, че Тарту е от малкото летища в Европа, където за кацане трябва да се разчита само на GPS системата.

"Радиочестотите се договарят между държавите. Но естествено по време на война тези споразумения не важат", допълни Свен Кукемелк.

Предполага се, че заглушаването на сигналите идва от Калининград - руският ексклав, разположен между Полша и Литва. Според западното разузнаване там Русия е разположила значително оборудване за електронна война.