Транспорт

Започва стачка на летище Хийтроу от понеделник

   
Започва стачка на летище Хийтроу от понеделник

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа, предава БНР. 

Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да работят от утре сутринта на терминали 2, 3, 4 и 5. Техните действия са в знак на протест срещу плановете за въвеждане на нови списъци, според които около 250 от тях ще бъдат принудени да напуснат работата си на паспортен контрол. 

Друг синдикат - „Юнайт“, пък обяви, че членовете му ще стачкуват на “Хийтроу” от 7 до 13 май заради плановете на летищните власти за изнасяне от летището на стотици позиции. 

Нарастващата инфлация и тежката криза на разходите за живот доведоха до многократни стачки във Великобритания през последните години, като учители, медицински сестри, работници във железопътния транспорт и летищни служители излизаха да протестират срещу ниските заплати и условия. 

От „Хийтроу” по-рано заявиха, че разполагат с планове за действие при извънредни ситуации за всякакви стачни действия и може да бъде избягнато всякакво въздействие върху пътуванията на пътниците. Говорител на вътрешното министерство каза, че правителството е разочаровано от решението на PCS да стачкува, но остават отворени за обсъждане на компромисно решение.