Новини Транспорт

Дубай започва изграждането на най-големия летищен терминал в света

   
Дубай започва изграждането на най-големия летищен терминал в света

Дубай обяви, че е започнала работа по нов терминал на международното летище Ал Мактум, което владетелят на емирството в Персийския залив каза, че ще стане "най-голямото в света" на цена от почти 35 милиарда долара.

„Ние одобрихме проектите за новия пътнически терминал на международното летище Ал Мактум и (започваме) строителството на сградата на цена от 128 милиарда AED (34,85 милиарда долара)“, обяви в мрежата Х шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, владетелят на Дубай и премиер Обединените арабски емирства (ОАЕ).

След като заработи напълно, летището ще "обслужва пътнически капацитет от 260 милиона годишно", се казва в изявление на правителството. Шейх Мохамед каза, че то ще има "най-големия капацитет в света" и ще бъде "пет пъти по-голямо от сегашното международно летище в Дубай", което е един от най-натоварените въздушни центрове в света. Според Шейх Ахмед бин Саид Ал Мактум, президент на Дубайската служба за гражданска авиация и главен изпълнителен директор на флагманския превозвач Emirates, „първата фаза на проекта ще бъде готова в рамките на период от 10 години, с капацитет да поеме 150 милиона пътници годишно.

Построено в покрайнините на града, летище Ал Мактум поема сравнително малък дял от въздушния трафик на финансовия център в Персийския залив. Властите искат то да замени международното летище в Дубай, което има капацитет до 120 милиона пътници годишно и чието местоположение в центъра на града предотвратява разширяването. /БГНЕС, АФП