Новини Транспорт

Терминал 3 ще се строи три години, започва през 2026 г.

   
Терминал 3 ще се строи три години, започва през 2026 г.

Планирано е изграждането на Терминал 3 на Летище „София“ да започне през първото тримесечие на 2026 г., а строителството да продължи 3 години, каза пред БНР Хесус Кабайеро, директор на фирмата-концесионер.

За тази година се очаква летището да обслужи 7,4 милиона пътници, допълни той.

„7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище „София“ през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година“, каза Кабайеро. На въпрос дали летището се е възстановило напълно след пандемията той отговори:

„По отношение на броя пътници летището се е възстановило, но по отношение на полетите все още сме под нивото на 2019 година. Това означава, че полетите са запълнени, но все още страдаме от липсата на самолети на пазара, от което авиокомпаниите изпитват затруднение. Но можем да кажем, че трендът е добър за това да преодолеем кризата след пандемията“.

„През миналата година 31 авиокомпании са изпълнявали полети от и до летище „София“, като през тази година те ще се увеличат с още две. През това лято ще има редовни полети от и до 78 дестинации, а чартърни – от и до 28 дестинации. За това лято ще има 4 или 5 нови дестинации като Хелзинки, Рига, о-в Скиатос, Баку и Бристол“, каза още Хесус Кабайеро. 

Той посочи още, че до края на годината фирмата концесионер ще инвестира с натрупване 100 милиона лева. До момента са инвестирани 60 милиона, а до края на годината – още 40. 

Започна изграждането на нов открит паркинг, следва реконструкцията на закрития паркинг и на гишетата за чекиране, смяната на багажната система, както и зоната за хранене, през следващата година ще има ново оборудване, с което да се увеличи капацитетът при проверките за сигурност.