Новини Събития

Предстои Food & Beverage Forum 2024

   
Предстои Food & Beverage Forum 2024

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на първото издание на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията, която ще се проведе на 8 май в Event Space 2020 (малкото НДК) в София.

През последните години, в унисон със засилващия се по света интерес към кулинарията, у нас все по-често в телевизионни предавания, статии в пресата, онлайн издания и лични блогове попада българската национална кухня. Професионалисти, любители-кулинари, журналисти и представители на академичните среди често дискутират кои ястия можем да наречем български, доколко те са уникални за страната ни и как можем да преоткрием и запазим традициите. Много от професионалните ни готвачи пък се стремят да дадат модерен прочит на традиционната кухня, така че, може би, в близките години предстои да станем свидетели на българската nouvelle cuisine. 

Когато се спомене Италия, първата асоциация по света обикновено е за пица или паста (спагети). Японците са известни със своето суши, Южна Корея е позната с туршията кимчи, Швейцария – с фондюто, Индия – с кърито, Австрия – със своя шницел…списъкът може да бъде продължен. Кои обаче са най-разпознаваемите български ястия? Шопската салата, горнооряховския суджук, гювечето или баницата – кои от тях могат да се нарекат традиционни и кои могат да се превърнат в „експортни продукти“ и кулинарни символи страната ни?

По време на Food & Beverage Forum 2024, темата за националната кухня ще бъде разгледана от две страни – кои храни и ястия имат потенциала да станат „визитна картичка“ на българската кулинария в чужбина и как можем да развием така популярния в други страни гастрономически или наричан още гурме-туризъм.

Сред участниците в програмата на форума ще бъдат опитни шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори, организатори на кулинарни събития и туроператори, сред които:

Никола Тодоров – главен готвач на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско;

Елица Котева – главен готвач на „Arte Spa & Park“ и „Kashmir Wellness & Spa“ (Велинград);

Веселин Калев – главен готвач на Zornitza Family Estate Relais & Châteaux и представител на JRE Bulgaria.

Маргарита Котева – главен асистент в Института за български език към БАН и съавтор на книгата „Езикът на българската кухня“, както и на проекта „Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия“;

Яна Данаилова – сертифициран консултант по хранене, председател на сдружението на нутриционистите в България;

Ивелина Гацева – изпълнителен директор на Феста Хотели;

Ради Стамболов - кулинарен експерт, съосновател на Pastry Academy;

Никола Петков – генерален мениджър на Kings' Valley Medical & Spa (Казанлък);

Кристин Милнър – директор на Sofia Restaurant Week;

Андрей Стоилов – кулинарен експерт, екзекютив шеф в ресторант „Food mood“ и „Братя хлебари“, Garitage Park;    

Димитър Колев – генерален мениджър на СПА Ризорт Св. Иван Рилски (Банско);

Гергана Тодорова – управител на „Уайнтурс България“;

Калоян Спасов – генерален мениджър на Ястребец Уелнес § Спа (Боровец);

Гергана Кабаиванова – председател на фондация Local Food;

...и други.

Кои са по-важните кулинарни и F&B тенденции през 2024 и кои от тях си заслужава да въведем в ресторанта? Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? Как да оптимизираме приходите от храни и напитки в ресторанта чрез т. нар. инженеринг на менюто? Какви са тенденциите при ол инклузив-а през 2024 и доколко слуховете за края на тази концепция са преувеличени? Готови ли са българските вина, винарски изби и туроператори да привлекат международните почитатели на винения туризъм? – това ще бъдат някои от другите акценти в програмата на Food & Beverage Forum 2024.

Зад събитието стоят организаторите на Хотелския форум – най-авторитетната конференция за хотели и туризъм у нас. Съорганизатор е Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (ВАНЕ) – професионална организация, чиито членове управляват хотели с общо над 20 хил. стаи в цялата страна.