Новини Събития

Над 3 милиона туристи са посетили Португалия през първото тримесечие

   
Над 3 милиона туристи са посетили Португалия през първото тримесечие

Португалия отчете рекордните за първото тримесечие над три милиона чуждестранни туристи. Това сочат предварителните данни на португалския Национален статистически институт (INE), публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Рекордното постижение се дължи и на празниците за Великден, който тази година беше отбелязан от католиците на 31 март, посочва агенцията.

Ако бъдат взети предвид само чужденците, резервирали нощувки в португалски хотели, то броят на чуждестранните туристи се е повишил с 10,6 на сто спрямо първото тримесечие на 2023 г. 

Само през март Португалия е посетена от рекордните над 1,4 милиона чужденци. Сред тях най-значителен е бил броят на испанците, следвани от британците и от гражданите на САЩ. 

Миналата година беше рекордна за туризма в Португалия. Този сектор е ключов за икономиката на страната. Туризмът и свързаните с него дейности формират над 15 на сто от нейния брутен вътрешен продукт. Страната е известна в целия свят със своите исторически забележителности и плажове, посочва Ройтерс.