Анализи Новини

Виетнам си върна туристическата слава с 6,2 млн. туристи за 4 месеца

   
Виетнам си върна туристическата слава с 6,2 млн. туристи за 4 месеца

Виетнам е посрещнал през първите четири месеца на годината над 6,2 милиона чуждестранни посетители, което е с 68,3 % повече на годишна база и с 3,9 % повече в сравнение със същия период на 2019 г., т. е. преди избухването на ковид пандемията, съобщи днес Главната статистическа служба на Виетнам, цитирана от Виетнамската новинарска агенция (ВНА).

Този месец страната е посрещнала близо 1,6 милиона чуждестранни туристи, което е с 58,2 % повече в сравнение със същия период миналата година.

Според Главната статистическа служба причина за увеличаването на броя на чуждестранните посетители в страната са благоприятната визова политика и атрактивните програми за стимулиране на туризма. От пристигналите през последните четири месеца чуждестранни туристи 87,7 % са пътували по въздух, 13,8 % - по суша, и 2,5 % - по вода.

Приходите от услуги по настаняване за периода се оценяват на 237,3 трилиона донги (около 8,73 милиона евро), което представлява увеличение от 15,3% спрямо същия период на миналата година, а приходите от туристическите пътувания се оценяват на 19,4 трилиона донги (близо 714 хиляди евро) - ръст от 49,3% на годишна база.