Новини Събития

Вижте непопулярните обекти на ЮНЕСКО

   
Вижте непопулярните обекти на ЮНЕСКО

Ако сте запален пътешественик, вероятно сте поставили глобални "икони", като Тадж Махал, Големия бариерен риф и Великата китайска стена, в списъка си със задължителни за посещение места или пък вече сте ги посетили. 
По случай Световния ден на наследството обаче, който се отбелязва на 18 април, ЮНЕСКО публикува списък със слабо посещавани дестинации, които можете да добавите към туристическия си дневник.

ЮНЕСКО, известна още като Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation), предлага защита на обекти с културно и природно наследство, като признава за такива местата с изключителна универсална стойност.

Когато планирате следващото си европейско приключение, можете спокойно да пропуснете пренаселения Акропол на Атина и Ватикана в Рим в полза на няколко доста по-непопулярни дестинации, пише Еuronews. 

Открийте перфектната целогодишна дестинация в италианските Доломити

Разположени в сърцето на северните италиански Алпи, Доломитите са впечатляваща планинска верига, състояща се от 18 върха, издигащи се на повече от 3000 метра.

Преди стотици милиони години те са били изцяло под вода, но днес веригата предлага някои от най-живописните планински гледки в цяла Европа и по света.

Доломитите са разделени естествено на девет различни зони, всяка от които предлага уникален пейзаж, вариращ от впечатляващи скални стени до ледникови земни форми.

През зимата ските и снежните спортове са особено популярни, а през лятото активните посетители могат да се разхождат, да играят голф, да карат велосипеди или да се катерят по скалите.

За тези, които не искат да се потят в планината, има много възможности за спа процедури и спокойни разходки в гората, включително и в живописния природен парк Paneveggio Pale di San Martino, където можете да се отпуснете и да си починете в наистина спокойна среда. 

Посетете Люксембург - една от най-малко проучените страни в Европа

Ако помолите някого да назове първите пет европейски държави, за които се сеща, е доста малко вероятно Люксембург да се появи в класацията.

Но микронацията, разположена между Германия, Франция и Белгия, има какво да предложи, а Старият град на Люксембург е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1994 г.

Датиращи от 10-и век, старите части на града са пълни със съкровища, като пътят Корниш, който е известен и като „най-красивия балкон в Европа“ заради гледката, която се открива от него.

Разходката из романтичния квартал Grund също си струва, а великолепният дворец на Grand Ducal е специално място за посещение през летните месеци, когато местният велик херцог на Люксембург отваря вратите на фасадата в карамелен цвят и елегантните кули, посрещайки посетителите, желаещи да разгледат интериора на двореца.

В двореца ще видите позлатени колони и искрящи полилеи заедно с някои от най-добрите ренесансови творби в цяла Европа. 

Влезте в сърцето на Виена и нейните кафенета

Виена е в списъка на ЮНЕСКО от 2001 г. и, сама по себе си, е много популярна дестинация. Сравнително малко посетители обаче знаят, че австрийската столица може да се похвали с редица представители на нематериалното културно наследство на организацията, включително културата на кафенетата.

За местните жители те са неразделна част от това да си виенчанин. Кафенетата на Виена са служили като легендарни места за срещи на артисти, интелектуалци и революционери - от Лудвиг ван Бетовен до Зигмунд Фройд.

Допринасяйки за богатия културен гоблен на града, типичното виенско кафене разполага с уютни сепарета, елегантни столове от огъната дървесина, полирани мраморни маси и, разбира се, множество вариации на напитката, направена от зърната на кафето.

През 2024 г. Виена насърчава посетителите да се отправят извън историческия и заслужено популярен център на града към останалите квартали, известни като Grätzel, в които можете да откриете около 130 традиционни кафенета и много други приятни заведения. 

Разгледайте плажовете на Германия на брега на Ваденско море

Ваденско море в Германия е най-голямата непрекъсната система от приливни пясъчни и кални равнини в света, но малко хора са чували за него.

Въпреки че успява да остане извън радара на много туристи, крайбрежната влажна зона, разположена в югоизточната част на Северно море, е дом на множество приливни канали, пясъчни плитчини, ливади с морска трева, мидени легла и солени блата, както и плажове, и дюни.

Там можете да откриете необичайни растителни и животински видове, включително рядко срещани морски бозайници, като пристанищния тюлен, сивия тюлен и пристанищната морска свиня.

В сърцето на този обект от световното наследство на ЮНЕСКО ще се натъкнете на остров Силт, който е дом на някои от най-удивителните представители на флората и фауната в Европа.

Островът отдавна е известен със своя лечебен климат и морски въздух - който осигурява значително облекчение на страдащите от алергии и респираторни заболявания.

Той също така предлага 40 километра фин пясъчен плаж и три подвижни пясъчни дюни - единствените останали в цяла Германия. Силт е включен в списъка на Lonely Planet с най-добрите плажове за посещение през 2024 г.

Запознайте се с швейцарската столица на виното

Средновековният швейцарски град Лозана е спечелил репутацията си на една от 12-те големи столици на виното в света. През 2007 г. ЮНЕСКО присъжда тази чест на лозовите тераси Lavaux. Те датират от 11 век, когато бенедиктинските и цистерцианските манастири са контролирали района.

Предлагайки спираща дъха гледка към Алпите и Женевското езеро, терасовидно разположените лозя, простиращи се на около 800 хектара, осигуряват перфектните условия за отглеждане на грозде.

Въпреки че произвеждат някои от най-добрите вина на земята, като St-Saphorin, Dézaley и Epesses, Швейцария изнася само около 1% от тях. Това означава, че посещението в Лозана предлага рядка възможност да опитате швейцарския алкохолен деликатес.

Освен виното, Лозана предлага и други дестинации, като Олимпийския музей. Градът е известен като олимпийската столица на света и е седалището на Международния олимпийски комитет в продължение на над 100 години.

Тъй като Олимпийските игри в Париж през 2024 г. наближават, едно пътуване до музея е идеалното място да научите повече за историята на спорта. 

Спуснете се в незабелязаните от туристическия радар Шкоцянски пещери в Словения

Въпреки че Шкоцянските пещери в Западна Словения са в списъка на ЮНЕСКО от 1986 г., те със сигурност не са жертва на свръхтуризма. Те са най-големият подземен каньон в цяла Европа, имат внушителна дълбочина от над 200 метра и се състоят от над шест километра подземни проходи.

Разположено в района на платото Крас в Югозападна Словения, мястото е едно от най-известните в света за изследване на карстови феномени. Дестинацията е идеална не само за любителите на пещерите, но и за всеки, който обича разходките сред природата.

В Шкоцян можете да се разходите по пътеки, криволичещи през пещерите, които предлагат поглед към 26 подземни водопада, както и колосални сталактити и сталагмити, които достигат височина от 15 метра.

Карстови образувания, изваяни от подземната река, са заобиколени от добре поддържан регионален парк, който съхранява природния феномен и предоставя велосипедни пътеки за почти безкрайно изследване.