Анализи Новини

Най-красивите места в Испания

   
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много повече от почивка. Тук ще представим някои от най-красивите места в Испания.

Барселона
Няма как да не започнем с  Барселона - един от най-посещаваните градове в света. Барселона предлага великолепна архитектура, оживени площади и пазари, плажове и нестихващ нощен живот. Уникални за града са архитектурните шедьоври на прочутия испански архитект Антонио Гауди, сред които Каса Батийо,  Ла Педрера,  Каса Мила. Негово дело е една от най-впечатляващите сгради в света - Саграда Фамилия. Строежът й започва през 1882 г. и спира през 1926 г. след смъртта на архитекта. Най-посещаваното място в столицата на Каталуния е стадионът на ФК “Барселона” - “Камп Ноу”.

Мадрид
Испанската столица е най-големият град, в който животът никога не спира. В Мадрид има над 100 музея, сред които един от най-известните в цял свят - Прадо с ценна колекция от над 1 300 произведения на изкуството на творци като Рафаело, Тициан, Рубенс, Гоя, Ел Греко и др. Заслужава да се видят Кралският дворец, резиденцията на испанския монарх и сърцето на Мадрид - площад “Пуерта дел Сол”, сцена на фестивали и събирания и изпълнен с улични артисти.

 Толедо
“Не сте виждали Испания, докато не видите Толедо” казват испанците. “Градът на трите култури” е разположен на скалист хълм, заобиколен от река Тахо. Градът е колонизиран от римляните, става столица на вестготска Испания и се превръща в религиозен и политически център. Маврите завземат града, разрешавайки на християнската и еврейската общност да останат. От 11-ти до 16-ти век  Толедо е столица на Кралство Кастилия и Леон. Съчетанието от няколко култури прави града уникално и привлекателно място за туристи от цял свят. Поради това Толедо е включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Сантяго де Компостела
Главният град на автономна област Галисия е крайна точка на прочутия поклоннически маршрут “Пътят към Сантяго”. Пътят към Сантяго започва от Франция, минава през Пиринеите и продължава от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, за да завърши при прочутата катедрала “Сантяго де Компостел”, където се вярва, че са погребани останките на св. Яков.

Кордоба
Столицата на провинция Кордоба се намира в автономната област Андалусия, по поречието на река Гуадалкивир. В този средно голям съвременен град (с население около 300 000 жители) се намира старият град с многобройни впечатляващи архитектурни обекти. Старият град представлява лабиринт от малки средновековни улици, площади и бели дворове. Тук са прочутата джамия “Мескита”, синагогата, арабските бани, дворецът “Алкасар”. Очарователни са и улицата на цветята и старият еврейски квартал.

Валенсия
Валенсия е друг любим испански град, столица на едноименна провинция. Това е град с много лица, в който силно впечатление прави контрастът между готическата архитектура и сградите в стария рибарски квартал Ел Кабанял. Във Валенсия се крие още един град - Градът на науката и изкуствата. Това място събира природа, наука и изкуства и се намира сред прекрасен парк. Построен е по случай настъпването на новото хилядолетие. Сред забележителностите на Валенсия е най-големият аквариум в Европа. На Площада на Девата се намира Базиликата на Девата, от чийто покрив се разкрива великолепна панорамна гледка към целия град. На една пресечка встрани е площад “Де ла Рейна” с катедралата, портокаловите дървета и многобройни барове и ресторанти.

Севиля
Разположена в равнина, през която минава река Гуадалкивир, Севиля е артистичната, културна и финансова столица на Андалусия. Посещението на града е истинско преживяване с невероятната комбинация от мавританска архитектура, дворци от 17-ти век и малки улички с тапас барове. Севиля е прочута в света с пищните шествия по време на Страстната седмица, които продължават две седмици след Великден. Разпъват се огромни шатри, жените се обличат във фламенко рокли, а мъжете в най-хубавите си костюми и се отдават на песни и веселие.

Гранада
Гранада е град в област Андалусия с около 230 000 жители. Привлича посетители с пищна архитектура в различни стилове и великолепни пейзажи. Най-популярен е замъкът в арабски стил “Алхамбра”, който се извисява на фона на величествените планини Сиера Невада. На отсрещния хълм е старият арабски квартал Албайсин. Традиционните къщи с бели фасади, стотиците цветя по балконите и малките кокетни площадчета са неговата запазена марка. Гранада е прочута със своята тапас култура. С всяко поръчано питие тук ще получите безплатно и тапас.