Новини Транспорт

Албания ще има четири летища до 2030 г.

   
Албания ще има четири летища до 2030 г.

Министърът на туризма на Албания Мирела Кумбаро заяви, че Албания ще разполага с четири летища до 2030 г., предаде Албанското радио и телевизия (RTSH).

Към вече съществуващите летища в столицата Тирана и североизточния град Кукъс до 2030 г. ще бъдат добавени и летищата в крайбрежния град Вльора, Югозападна Албания, и Гирокастра, Южна Албания.

В интервю за един от каналите на Албанското радио и телевизия (RTSH 24) Кумбаро допълни, че до 2030 г. международното летище на Тирана "Майка Тереза" ще започне извършва трансокеански полети.

"Летището в Ринас (международното летище на Тирана "Майка Тереза" - бел. ред.) ще стане трансокеанско, а летището във Вльора ще бъде най-голямото в страната. Работим за това в рамките на лятото да бъде отворен конкурс за изграждането на другото туристическо летище в Гирокастра. През 2030 г. Албания ще има двойно на капацитета на летището в Ринас", каза Кумбаро.

Тя допълни, че летището във Вльора се очаква да бъде открито през 2025 г. и да бъде приведено в действие през 2026 г. Албанският министър на туризма подчерта, че то значително ще облекчи пътния транспорт, тъй като към момента основното летище на Албания в Тирана поема основния пътникопоток в страната.

Кумбаро заяви, че увеличеният трафик по време на туристическия сезон в Албания е предизвикателство, защото затруднява придвижването както от един град в друг, така и от крайбрежието до планините. Тя допълни, че по тази причина проектите на албанското правителство в последните години са съсредоточени върху решаването на този проблем.

Министърът на туризма на Албания спомена проекти като пътя Кардич - Делвина в Южна Албания, който свързва градовете Гирокастра и Саранда и тунела "Логара" в Югозападна Албания, който свързва градовете Вльора и Саранда и ще бъде отворен през лятото.

По думите на Кумбаро инвестициите в пристанищата на страната също подпомагат създаването на устойчив туризъм. Тя спомена проектите за пристанищата в Дуръс и Саранда, както и вече отвореното яхтено пристанище в Орикум до Вльора.

"Всички тези инфраструктурни услуги правят туризма (в Албания) по-устойчив", допълни Кумбаро.