Новини Транспорт

Водят се разговори за полети между Бургас и Истанбул

   
Водят се разговори за полети между Бургас и Истанбул

Водят се активни разговори за разкриването на авиовръзка между Летище-Бургас и аерогарата в Истанбул, която е една от най-големите в света. Това посочи в интервю за БТА кметът на община Поморие Иван Алексиев, който стана заместник-председател на Управителния съвет на Сдружението "Фонд за развитие на Летище - Бургас". Той добави, че на учредително събрание за председател на съвета е бил избран кметът на Бургас Димитър Николов. Алексиев обясни, че документите за регистрацията на сдружението вече са внесени в съда, а решение за официализиране на организацията се очаква в средата на месеца.  

"Приели сме всички учредителни документи. Надяваме се съвсем скоро да имаме потвърдена от съда регистрация и до октомври да сме финализирали разговорите за разкриването на поне две нови линии на Летище-Бургас. Една от възможностите, които не бива да пропускаме, е привличането на "Търкиш Еърлайнс" (Turkish Airlines) и разкриването на линията Бургас-Истанбул. Това буквално ще даде връзка на нашето летище с целия свят", каза Иван Алексиев. По думите му към момента се водят разговори и с други авиокомпании. 

Кметът на Поморие разясни, че все още не е известно как точно държавата ще се включи в новосъздаденото сдружение за развитие на бургаското летище. Според Иван Алексиев, това може да се случи чрез бюджета на Министерството на туризма или чрез акционерното дружество "Слънчев бряг". "Все още се водят разговори в тази посока. Предвидено е делът на държавата да е около 200 000 лева. Толкова е и договорената сума на година от концесионера на Летище-Бургас", каза Алексиев.

Както бе обявено от кметовете на Черноморски общини в края на януари тази година, общинските администрации край морето ще заделят сума, равняваща се на по 2 лева за всеки техен гражданин, за участие в Сдружението, а общините от вътрешността на областта - по 50 ст. Очаква се след регистрацията на организацията в съда да започнат и разговорите за привличането на нови членове – общините Ямбол и Сливен.