Транспорт

От днес: Возим се с двуетажен автобус до Банкя

   
От днес: Возим се с двуетажен автобус до Банкя

От днес в почивни и празнични дни се разкрива експресната излетна линия Х43, която ще вози столичани и гостите на града до центъра на Банкя. Линията ще тръгва от известната туристическа спирка на пл. Свети Александър Невски на всеки час от 10:30 до 17:30. В обратна посока, курсовете от Банкя ще са от 11:30 до 18:30.

Експресният маршрут ще се обслужва от двуетажни автобуси, а пътуването ще става с всички видове превозни документи, които Център за градска мобилност издава. Важат и всички видове преференции. Тази линия е с разписание, синхронизирано с това на автобус Х50, който пък пътува от пл. Св. Ал. Невски до парк-музей "Врана". Така, от Дружба и Младост до Банкя ще се стига за около 1 час.

Идеята за система от експресни излетни линии, обслужвани с двуетажни автобуси е на общинският съветник Карлос Контрера и експерта Марио Евстатиев. Тя се развива от пролетта на 2023 година, като стартира именно с линия Х50. В момента, те работят и върху план за доставка на още седем двуетажни автобуси, с които да се поемат още две линии, които да осигурят бързо и атрактивно придвижване като алтернатива на личния автомобил.