Новини

Разцъфването на вишните и евтината йена водят до бум на туристите в Япония

   
Разцъфването на вишните и евтината йена водят до бум на туристите в Япония

Рекорден брой туристи са посетили Япония през март заради подранилия сезон на цъфналите вишни и отслабващата йена, предава Bloomberg.

По данни на Японската национална туристическа организация броят на чуждестранните посетители за миналия месец е бил 3,1 млн. души, което е с почти 70% повече в сравнение с предходната година.

Най-много са били гостите на страната от Южна Корея, Тайван и Китай. Броят на туристите от 17 пазара е достигнал рекордни стойности през третия месец от годината, включително от САЩ, Виетнам и Индия.
Страната на изгряващото слънце е популярна дестинация за много азиатски туристи. Сезонът на цъфналите вишни в края на март пък е особено популярно време за посещение за много хора, а тази година той съвпадна и с католическия Великден, което също е насърчило пътуващите.

Продължителният спад на йената, която в момента се търгува близо до 34-годишно дъно спрямо долара, допълнително спомага за привличането на посетители. Това обаче не мотивира самите японци да пътуват зад граница.

Данните показват и неравномерния темп на възстановяване на китайския изходящ туризъм. Макар че китайците съставляват третата по големина група посетители на Япония, като през март са отбелязали почти шесткратен ръст спрямо предходната година, броят им все още остава под нивата отпреди пандемията от Covid-19.

По данни на Японската туристическа агенция чуждестранните посетители на страната са похарчили 1,75 трилиона йени (11,3 млрд. долара) за периода от януари до март, което представлява увеличение с 52% спрямо 2019 г.