Новини Транспорт

Air Baltic започна да лети до София

   
Air Baltic започна да лети до София

Латвийската авиокомпания Air Baltic започна директни полети от летище Рига до София, съобщи авиокомпанията пред TravelNews. Първият полет е осъществен на 2 май 2024 г. Полетите до латвийската столица ще се извършват три пъти в седмицата – във вторник, четвъртък и събота до 26 октомври 2024 г. По този начин вече ще има авиовръзка между България и балтийските страни.

AirBaltic е с близо 98% държавна собственост, хибридна авиокомпания, която комбинира най-доброто от традиционните превозвачи и нискотарифните авиокомпании. Авиокомпанията предлага нискотарифни билети в своята мрежа на конкурентни цени, както и билети не само за директни, но и за трансферни полети.

„Приветстваме AirBaltic за решението да стартира директни полети до Рига от летище София. Чрез тях българите ще имат възможност да достигат до всички балтийски и скандинавски летища само с едно прекачване. Благодарни сме за доверието на авиокомпанията и пожелаваме успех на новата дестинация в портфолиото ни“, коментира Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София.

AirBaltic лети до над 70 дестинации в Европа, Близкия Изток и Азия. Освен връзките до тези места, авиокомпанията се гордее с най-младата флотилия в Европа, която се състои от един от най-екологичните търговски самолети в света - Airbus A220-300. Тъй като устойчивостта е сред основните ценности на airBaltic, превозвачът успява да намали количеството си въглеродни емисии с 33% в сравнение с 2008 г. чрез модернизиране на флота и оптимизиране на процедурите за кацане. 

В допълнение, AirBaltic се ангажира да намали въздействието си върху околната среда до минимална възможна стойност и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. в съответствие с ангажиментите на авиационната индустрия и ЕС.

Габриел Драгиев