Анализи Събития

Тракийски съкровища ще гостуват в музея Гети в Лос Анджелис

   
Тракийски съкровища ще гостуват в музея Гети в Лос Анджелис
Музеят Гети е изключително посещаван в Лос Анджелис
  Мирослав Иванов, Лос Анджелис

Тракийски съкровища от Археологическия музей в Пловдив имат шанса да станат хит в САЩ тази година. Част от сребърните находки на одриските царе, намерени в Дуванлии и Черноземен, ще бъдат изложени в създадения от покойния милиардер Пол Гети музей в Лос Анджелис. Това съобщиха за TravelNews от "Гети център" по време на откриването на най-голямото туристическо изложение IPW 2024, което започна в Лос Анджелис и представя американските дестинации. Тракийските предмети и антики ще останат в прочутия музей заедно с Панагюрското златно съкровище цяла година, което е огромно признание за българската култура и история. Изложбата се готви повече от 4 години.
По този начин светът ще се докосне до изкуството на древните траки. Сред експонатите ще бъдат златните накити от богатите погребения, открити от известния археолог и премиер на България проф. Богдан Филов в Дуванлий през 30-те години на миналия век.
През 2015 година именно в „Гети център“ беше изложена бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт Трети, която предизвика истински фурор сред ценители и публика.


Жан Пол Гети е известен като нефтения крал на Америка, считан за най-богатия човек на земята през 50-те години на XX век. Той превръща имението си в музей, който сега притежава над 50 000 експоната и е един от най-посещаваните в света. 
"Гети център" е художествен музеен комплекс в Лос Анджелис, щата Калифорния (САЩ) открит през 1997 г. В музея милиардерът Пол Гети е изложил и предоставя на публиката за безплатно разглеждане около 50 000 произведения на изкуството. Изборът се съсредоточава основно върху скулптури, картини, рисунки, фотографии, ръкописи. Отделно е изложена античната колекция на Гети, намираща се във Вила Гети, построена по модела на Вилата на папирусите от Херкулан край Неапол. В момента има много картини и скулптори от Европа - може да видите творби на Каналето, Жак-Луи Давид, Бернардо Белото, Себастиано Ричи и др. Тук е гръцката бронзова статуя "Победоносна младост" (Victorious Youth), която датира от 300 до 100 г. п. н.е. За нейното притежание претендира Италия, където е известна като „Атлетът на Фано“. Статуята е намерена от италиански рибари през 1964 г., но е закупена за 4 млн. долара през 1977 г. от милиардера Гети.


Пол Гети е известен с отказа да плати огромен откуп на италиански мафиоти, отвлекли през 1973 г. 16-годишния му внук Джон Пол Гети III и поискали 17 милиона долара. Милиардерът заявява, че има още внуци, които биха станали потенциални мишени на похитители, само и само, за да му искат пари. „Ако сега дам 1 пени, ще имам 14 отвлечени внуци”, казал дядото.

Мирослав Иванов, Лос Анджелис