Оферти

Екскурзия до Етиопия - есен 2024

   
Екскурзия до Етиопия - есен 2024


ПРОГРАМА
1 ДЕН София – Истанбул – Адис Абеба

Среща на летище София в 07.30 часа за полет в 09:50ч. през Истанбул до Адис Абеба.

2 ДЕН Адис Абеба
 
 

Кацане в 00:25ч. в Адис Абеба. Посрещане от местния представител. Трансфер до хотела. Нощувка в Адис Абеба. Закуска. Туристическа обиколка на Адис Абеба: градът е разположен в сърцето на Етиопия. На амхарски език означава „Ново цвете“. Адис Абеба е основана от император Менелик през 1886 г. Приблизително около 6 милиона души живеят в града. Адис Абеба се смята за Дипломатическата столица на Африка, тук е централата на Африканския съюз, седалище е на множество посолства и е основното място, където пристигат повечето пътници.  Обиколката включва посещение на Националния музей, където освен множеството артефакти, ще можете да видите и скелетът на нашата много пра баба Луси. Ще  се качим на 3000 м на планината Ентото за да видим Адис Абеба от високо. Обяд. Ще посетим и  катедралната църква  Света Троица, където ще видите и гробницата на последния крал на Етиопия. Посещението на различни исторически паметници влючва и църквата Свети Георги, която е построена от крал Менелик, който пръв е предложил Адис Абеба за столица на Етиопия. Вечеря. Нощувка в Адис Абеба.

3 ДЕН Адис Абеба – Аксум - Йеха

Закуска. Трансфер до летище Адис Абеба за полет до Аксум. След като се настаним в хотела, ще отпътуваме до град Йеха, за да посетим най-старата стояща архитектурна структура в Етиопия - храмът на Йеха. Това е кула, построена в сабийски стил и датирана ,чрез сравнение с древни структури в Южна Арабия, около 8 век преди новата ера. Тези данни за Голямата кула е подкрепени от местни писмени свидетелства и надписи. Нейната „отлична запазеност“ се дължи на два фактора, „грижата, с която нейните първоначални строители са осигурили равна основа, здраво поставена върху неравната скала и на нейното освещаване през 6-ти век сл. Хр. като християнска църква. Два други археологически обекти в Йеха включват дворецът Be’al Geubri и гробници пак от същия период. Височината на двореца е била най-малко 27 метра с пет етажа върху квадратен план с изпъкнал стъпаловиден подиум висок около 6 м. Скалните гробници Da’ero Mikael предтавляват седемнадесет серии от гробове, които са принадлежали на местните владетели. Обяд. Посещение на манастир на етиопската православна църква Tewahedo. Той е основан от авва Афце през 5-ти век, който е един от Деветте светии просветители и основатели на монашеския живот в Етиопия. След посещението се завръщаме в Аксум по пътя, като по пътя се любуваме се на колоритната планина Адва, където етиопските войници побеждават италианскта армия през 1896 г. и осуетяват опита за колонизация. Вечеря и нощувка в Аксум.

4 ДЕН Аксум (обект под егидата на ЮНЕСКО)

Закуска.Туристическа обиколка и посещение на историческите и археологически обекти в Аксум - обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Аксум е „свещен“ като Йерусалим, стар като Рим и значим като Константинопол. Той отразява славния период на Етиопия като столица на Аксумското кралство и най-мощна държава между Източната Римска империя и Персия - доминираща сила в Африканския рог повече от хилядолетие преди възхода на исляма, простирайки се от суданския Нил през Червено море до Йемен. Значението на града е много по-голямо, тъй като в него се съхраняват най-ценните и свещени реликви от ковчега на завета и като мястото, където е погребан един от „тримата влъхви“.Посещаваме новата и старата катедрала Мария от Сион от 4-ти век, която е най-старата църква в Етиопия. Построена е в стила на Соломоновия храм в Йерусалим, но разрушена от кралицата воин Гудит през 10 век. Възстановенае в гондарски стил през 17-ти век от император Фасилидас с красиво изрисуван интериор. Следвапараклисът на плочата в Аксум, където според легендата се намира библейският ковчег на завета, пренесен в Етиопия от владетеля Менелик I, син на Савската царица и цар Соломон, от Йерусалим – преди около 3000 години. Обяд, След почивката продължаваме с археологическия музей, предхристиянското поле с монолитни стели-обелиски, гробниците на крал Калеб и крал Гебре Мескал,Мей Шум, познат като легендарната баня-басейн на Савската царица, както и руините на дворецa Донгар, в който е властвала. Вечеря и нощувка в Аксум.

5 ДЕН  Бахир Дар - Гондар

Закуска. Пътуване до Гондар. По пътя ще се насладим на невероятни пейзажи и ще видим селата тиграйците и на народа Амхара. Спирка за обяд и след това на приятно място за гледка към планината и национален парк Симиен. Пристигане в Гондар и настаняване в хотел 4*. Вечеря и нощувка Гондар.

6 ДЕН Гондар (камелот на Африка)

Закуска. Туристическа обиколка на Гондар, наречен Камелот на Африка - столица на Етиопия от 1636 г. до средата на 19 век. Включен е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Физическият и архитектурен център на града е Fasil Ghebbi, ограден с каменни стени кралски комплекс, съдържащ няколко приказни дворци и замъци, включително триетажния такъв, построен от император Фасилидас. Обяд и почивка. След това ще разгледаме кралската баня Фасиледес и църквата Дебре Бирхан Селасие с нейните уникални стенописи, изобразяващи Стария и Новия завет, които са на повече от 300 години. Вечеря. Нощувка в Гондар.

7 ДЕН Гондар – Лилабела(етиопската Петра)

Закуска. Трансфер до летище Гондар за 30 минутен полет до Лалибела. Настаняване в хотел с изглед към планината. Обяд. Посещение на манастира на крал Неакуто Леаб, който е наследник на крал Лалибела. Вечеря и нощувка.

8 ДЕН Лалибела (обект под егидата на ЮНЕСКО)

Закуска. Ще посетим на първата група църкви, изсечени през 13-ти век в скалите от крал Лалибела създавайки най-свещеното място на Етиопия и африканска Петра. Ще посетим и  прилежащия музей, който има колекция съкровища от 13 век. Църковният комплекс Лалибела е под егидата на ЮНЕСКО и се състои от 11 църкви всяка със свой уникален дизайн.  Те са майсторски изваяни в твърдия гранит преди повече от 800 години и представляват комбинация от византийски, аксумитски и по-ранни етиопски архитектурни влияния. Най-известна сред тях е църквата Свети Георги, оформена като кръст и смятана за най-добрият пример за скална архитектура. Обяд и почивка. След това ще разглеждаме втората група от църкви в Лалибела, която е известна като небесния Йерусалим. Вечеря и нощувка в хотела в Лалибела.

9 ДЕН  Лалибела – Адис Абеба

Закуска. Полет до Адис Абеба. Обяд. Свободно време за последни покупки. Традиционна прощална вечеря с различна етиопска традиционна музика на живо. Около 22:30 ч. трансфер до международното летище Адис Абеба за полет до София.

10 ДЕНПолет за София през Истанбул

В 01.25 часа полет за Истанбул. Кацане на летището в Истанбул в 07:40 часа. Полет за София в 08:45 часа. Кацане в София в 09.00часа.

За повече информация вижте ТУК.