Анализи Новини

Пасадена е американската столица на розите

   
Пасадена е американската столица на розите
Кметството е във впечатляваща сграда
  Мирослав Иванов, Пасадена

Пасадена е доста интересен град в окръг Лос Анджелис, щата Калифорния, САЩ. В него се намира известният Калифорнийски технологичен институт. Това е и най-големият град в този окръг и е разположен на 16 километра на североизток от Лос Анджелис.


Пасадена е известна с ежегодния Парад на розите и е обявена за столица на розите в САЩ. Това е едно от най-грандиозните новогодишни събития в Америка. Разказах на екскурзоводката за българския фестивал на розата в Казанлък и тя коментира, че може Пасадена и Казанлък да станат побратимени градове. "Значи вие в България си имате столица на розите в Европа?!", възкликна тя. Продължих да й разказвам за българското розово масло, неговото качество и че е най-известното в света, което се използва от всички известни световни марки за парфюми. А, екскурзоводката отбеляза, че обожава мириса на розовото масло.


Пасадена се превръща в желана туристическа дестинация през 1890 г., когато за първи път в града се провежда Парад на розите, който привлича хиляди туристи. Празникът е основан от ловния клуб на долина Пасадена и се отбелязва на 1 януари. Тук се събират най – добрите маршируващи оркестри, които, за да стигнат до участие в парада, се явяват на много оспорвани конкурси. В него участват и конни формации, където се представят различни породи коне. Изграждат се платформи, които се покриват с многобройни свежи цветя. Празничната процесия преминава по известния булевард "Колорадо". Платформите се подреждат като ботанически градини, където любопитните и любознателни туристи и посетители могат отблизо да се насладят на тази приказна цветна феерия. Цветята са подредени в уникални конструкции, така че всяко едно цвете да е на видно място. Това е един от най – големите празници по случай Нова година в САЩ.
По – късно през деня се провежда колежанския футболен турнир „Роуз бол“, най – престижната среща на колежанския кръг по футбол. Парадът на розите всъщност е кръстник на футболния турнир. Мачът определено е едно красиво продължение на Парада на розите. Всичко това е едно великолепно съчетание на природна красота, спортни умения на талантливите младежи, много цвят, веселие и радост.


В Пасадена има и други интересни забележителности и много места за посещение. Тук се намира музея на Нортън Саймън. Това е една от най – забележителните частни художествени колекции, събирани от 1900 г. Интерес представляват също и библиотеката и градините Хънтингтън, където се съхраняват колекции с британско, френско и американско изкуство от 18 и 19 век. Любителите на хазарта могат да посетят Хазартната къща, обявена през 1978 г. за историческа забележителност, благодарение на нейната интересна архитектура. Заслужава си да се разгледа и старата част на Пасадена с кокетни местни магазинчета, кафенета и ресторанти.


Мирослав Иванов, Лос Анджелис