Новини Събития

В Дубай строят най-високата часовникова жилищна кула

   
В Дубай строят най-високата часовникова жилищна кула

Кулата Aeternitas, която беше официално представена по време на събитие миналата седмица, ще бъде най-високата жилищна часовникова кула в света с височина 450 метра - повече от четири пъти по-висока от лондонския Биг Бен и само с 22 метра по-малко от най-високата жилищна сграда в света - Central Park Tower в Ню Йорк, информира CNN. Тя ще бъде построена в Дубай. 

Предвидена да се превърне във втората по височина часовникова кула в света (след Кралската часовникова кула в Мекка, Саудитска Арабия), кулата Aeternitas е резултат от партньорството между базирания в Дубай предприемач в областта на недвижимите имоти London Gate и швейцарския производител на луксозни часовници Franck Muller.

London Gate закупува парцела в Дубай Марина, на който вече има недовършена 106-етажна структура - и знае, че монументалните размери на кулата се нуждаят от забележителна фасада, казва Том Хил, координатор за връзки с медиите на предприемача. 

"Смятаме, че часовникът ще се вижда от шест километра разстояние заради височината на сградата", казва Хил и добавя, че циферблатът ще бъде огромен - 40 метра висок и 30 метра широк.

"Искахме да направим нещо различно, което не е правено досега в Дубай", казва Хил.

Жилищната кула се състои от 649 апартамента с една до три спални, както и от вили и двуетажни къщи.

Благодарение на услугите на домоуправителя, консиерж и 24-часовите камериерка и портиер, обитателите ще имат достъп до услуги и съоръжения, подобни на хотелските, но с уединението и комфорта на дома.

Споделените удобства варират от съоръжения, включващи фитнес зала, игрище за падел, спа център, студио за йога и плувен басейн, до пространства за изкуство и култура като кино, музикална зала и библиотека.

Според London Gate проектът ще бъде завършен през 2027 г.

Името на кулата означава "вечност" на латински и е вдъхновено от колекцията часовници Franck Muller Aeternitas - един от най-сложните проекти на марката, който включва "вечен календар", казва Ерол Балиян, управляващ директор на Franck Muller в Близкия изток и Африка. 

Швейцарският производител на часовници вижда в навлизането си в сферата на недвижимите имоти стъпка, която ще помогне за създаването на паметник, който "отразява иновациите, майсторството на изработка и вечната елегантност на марката", казва Балиян.

Освен забележителния циферблат (вдъхновен от колекцията Long Island на Franck Muller в стил арт деко, която има неправилни смачкани и разтеглени цифри в правоъгълен корпус), производителят на часовници ще влее своя дизайнерски дух в цялата резиденция, каза Балиян.

Той подчертава луксозните материали като матирани и полирани метали, които ще контрастират с мраморни повърхности, текстурирани тъкани и смели цветове. Междувременно във фоайето и рецепцията характерният продълговат циферблат на часовника Curvex на марката е представен с извити стени, арки и овални мебели.

"Вниманието към детайла е от първостепенно значение, като щателно изработените дограми и внимателно подредените осветление и мебели гарантират изискана атмосфера", казва Балиян.

Миналата седмица започна първият етап от продажбите на London Gate, като цената на апартаментите с една спалня започва от 1,6 милиона дирхама (435 600 долара).

"Имаме невероятен интерес още от старта", казва Хил, като добавя, че през първите два дни London Gate е продал около 30% от първоначално пуснатите 30 етажа, включително всички налични апартаменти с една спалня.