Новини Събития

Провал в търсенето на гробницата на Клеопатра, 11-годишна експедиция завърши с неуспех

   
Провал в търсенето на гробницата на Клеопатра, 11-годишна експедиция завърши с неуспех

Търсенето на гробницата на Клеопатра Седма в древния град Тапосирис Магна край Александрия завършва с неуспех, обяви египетският археолог Захи Хауас, цитиран от онлайн изданието “Egypt Independant”.

Бившият министър по въпросите на паметниците на културата припомни, че заедно с Катлийн Мартинес от Доминиканската република търсят последното убежище на легендарната владетелка от единадесет години. “След този период обаче експедицията напуска. Няма доказателства, които да бъдат проследени, за да бъде открита гробницата в храма в Тапосирис Магна западно от Александрия,” казва Хауас.

Тапосирис Магна е основан от Птолемей Втори Филаделф от династията на Птолемеите, управлявал Египет от 283 година пр. н. е. до 246 година пр. н. е. След като Александър Велики завладява египетските земи и полага основите на Александрия, Тапосирис Магна се превръща в религиозен център.

В древния град ръководеният от Катлийн Мартинес екип открива монети с ликовете на Александър Велики и Клеопатра и статуи на богинята Изида. Още едно обещаващо откритие е подземен акведукт, подобен на смятания за инженерно чудо Тунел на Евпалин на остров Самос в Гърция. Археолозите се натъкват и на мумии със златни езици на около две хиляди години, предава БТА.

Търсенето на гробницата на Клеопатра Седма, която е последният монарх от птолемейската династия, управлявала Египет след Александър Велики, продължава столетия. Историците смятат, че е възможно да се намира в района на Александрия - някъде в пустинята или дори сред подводните руини край бреговете на средиземноморския град.