Анализи Новини

Красивото крайбрежие на Хърватия набира популярност

   
Красивото крайбрежие на Хърватия набира популярност

Споменавайки Далмация, обикновено в съзнанието ни изникват Сплит и Дубровник. Но ако се насочите към северната част на този крайбрежен хърватски регион, ще откриете доста по-малко претъпкани кътчета.

Крайбрежието на Хърватия от Задар до Трогир успява да събере на едно място удивително количество история и култура, както и хипнотизиращи пейзажи, на около 144 километра.

И това е само континенталната част – има и десетки острови. Много от тях са необитаеми, а други са място, на което трябва да отидете, за да избягате от всичко. Тук се намира и национален парк Корнати - едно от най-завладяващите природни пространства в Хърватия, разположено на 89 острова.

Големите градове Задар и Шибеник ви връщат назад във времето: Задар към римския период, а Шибеник към времето на средновековните владетели на Хърватия.

Междувременно, Трогир (чийто стар град заема собствен малък остров) е магическо място, защитено от ЮНЕСКО като световно наследство. Между тях има примамливи крайбрежни села, уединени плажове и красив винен регион, посочва CNN Travel.

Задар и наоколо

Влезте в историческия център на най-стария град в Хърватия – основан от древното племе либурни и колонизиран от римляните през първи век пр. н. е. – и ще получите представа какво прави историята на страната толкова завладяваща. Само на един площад тук ще се потопите във векове история.

Trg Opatice Čike е съсредоточен върху останките от древния римски форум, много от чиито камъни са използвани за построяването на църквата от IX век до него. До нея пък се намира романската катедрала Св. Анастасия.

Отсреща не пропускайте камбанарията от 11-и век до църквата "Света Богородица" - ренесансов бенедиктински манастир. Както Св. Богородица, така и баптистерият на Св. Анастасия са унищожени по време на съюзническите бомбардировки през 1943 г. и трябва да бъдат възстановени.

Национален парк Корнати

Моряците отдавна са запознати с удоволствието от разходката из националния парк Корнати - архипелаг от 89 зловещо безплодни, но изключително красиви острова точно на юг от Дуги Оток.

Ако искате да се изключите от всичко, това е мястото да го направите – никъде на островите няма водоснабдяване или електричество, само дъждовна вода, газ и слънчева енергия. Всъщност, няма дори постоянно население, освен стада овце.

След началото на сезона някои от островите, включително Корнати, Пришкера и Леврнака, оживяват. Ресторанти и вили под наем се отварят за тълпата, пристигащи с лодки, а на Пришкера има и добре оборудвано яхтено пристанище.

Няма какво друго да правите тук, освен да плувате, да се разхождате, да ядете и да пиете. И след това да повтаряте всичко отначало. Можете да се отправите и на обиколка с лодка от Муртер - остров близо до континента, който е свързан с мост.