Анализи Новини

Косово се превърна в магнит за авантюристите

   
Косово се превърна в магнит за авантюристите

Косово е пропито с младежка енергия. Най-младата държава в Европа също така е дом на най-младото население в региона, с 55% под 30-годишна възраст. След обявяването на независимостта на страната през 2008 г., през 20-те години селата от османската епоха са възстановени, възстановени са и византийски крепостите. Природният туризъм се разраства, особено в планинските вериги, които Косово споделя с балканските си съседи, пише списание National Geographic.

Призрен, културният център на страната през периода на османското владичество (1455 до 1912 г.), остава най-очарователният град в Косово. На 90 минути път с кола на север, привлекателността на по-малкия Печ се крие в местоположението му в подножието на планинския масив Ругова. Формиран в продължение на хилядолетия от отдръпващ се ледник, дефилето има основна роля за прераждането на града като център за приключения - в близост до столицата Прищина. Докато туристическата инфраструктура на Косово, една от малкото страни в Европа с мюсюлманско мнозинство, все още се развива, надеждната автобусна мрежа прави придвижването лесно.

Култура и кухня в Призрен

Сутрин: Призрен е дом на интригуваща група музеи с изглед към вълнообразния северен бряг на река Призренска Бистрица, (или само Бистрица). Започнете от Археологическия музей, дом на стотици артефакти, открити в и около града. Колекцията се помещава в бивша османска баня от XV век, разположена под часовникова кула от 1912 г. Изкачете 100-те стълби за невероятна гледка към Стария град, преди да преминете към Етнографския музей на улица "Буяр Годени". Разположен в един от малкото останали домове в града от османската епоха, неговите еклектични изложби на дрехи, мебели и любопитни предмети предлагат прозорец към Призрен от XIX век. За по-дълбоко потапяне в косовската култура посетете комплекса на Призренската лига (Лига за защита на правата на албанската нация), където през 1878 г. се провежда събрание, на което местните лидери за първи път предлагат обединена албанска държава, която да включва това, което днес е Косово.

Следобед: Минете по каменния мост от XVI век над реката и се насладете на традиционен обяд в Ambient, ресторант с маси, разположени по крайбрежието. За добро усвояване на ястието в стил гювеч, приготвено в глинен съд, се отправете на кратък, но стръмен преход покрай високата църква на хълма на Стария град до крепостта Призрен. Първоначално издигната от византийците, тя е разширена от сръбски и османски владетели. По време на югославските войни археологическата забележителност е повредена, но по-късно е реставрирана, предлагайки поглед към някогашната ѝ слава. Не пропускайте изложбите на неолитна керамика и реликви от османската епоха в основната сграда и не закъснявайте за залеза, когато градът отдолу придобива златист оттенък. През летните месеци крепостта е домакин на различни концерти.

Вечер: С настъпването на вечерта кафенетата в Стария град на Призрен се изпълват. Повечето местни се придържат към кафето и цигарите, въпреки че се сервират и традиционни храни и алкохол. Опитайте виното - лозята на Раховец, основният винопроизводителен регион на Косово, са само на 30 км от Призрен. За почивка от богатите на месо ястия, които доминират в повечето местни менюта, потърсете Noja Kuzhine.

Уютен вегетариански ресторант, управляван от гостоприемна баба и нейния малък екип, ежедневното му меню може да включва всичко - от деликатно подправена тортиля с фалафели до обилна чиния паста, приготвена с местно сирене и копър. Настанете се в хотел Prizreni, разположен в сърцето на Стария град. За гледка към калдъръмените улици и бликащата река изберете стая с балкон.

История и природа в Печ

Сутрин: Станете рано и се отправете към град Печ, в планинския регион Ругова. Старата му чаршия, която е изравнена със земята по време на Войната в Косово, е възстановена и заслужава да бъде видяна. Следвайте носа си до съботния пазар на сирене, преди да посетите Музея в Печ, който се намира в реставрираната къща на някогашен търговец. Изкусно реконструираните стаи пренасят посетителите в отминали епохи. На приземния етаж изложби от блестяща керамика, местни текстилни изделия и ежедневни предмети като кафемелачки и тенджери дават по-лична представа за региона. На 10 минути пеша на запад оттук, ресторантът Art Design е разположен край пенлив планински поток, прекрасно място за почивка и релаксиращ обяд. Традиционните ястия включват месести пълнени чушки, известни като speca dollma.

Следобед: На 11 км северно от Печ, водопадът на Бели Дрин се спуска на 25 м от върха на скала в дефилето. От модерния курорт в Печ тръгнете по павирана пътека през гората до подножието на водопада, след това нагоре по стръмно стълбище до бликащия му ръб. На път за вкъщи, спрете в близкото село Радавц, за да надникнете в Bërdynaj Mill (мелница Бардинай). Смята се, че каменната мелница за брашно е построена преди повече от 300 години. От 1925 г. е собственост на едно и също семейство и все още разчита на реката, за да задвижва своя огромен воденичен камък. Обратно в Печ, вземете карта на културната пътека от туристическия информационен център срещу хотел Dukagjini и се разходете из града в търсене на исторически реликви - от рушащ се бивш хамам (турска баня) до Курсумли джамия от XVI век, една от най-старите сгради в града.

Вечер: Отпуснете се с напитка в някой от веселите местни барове и поръчайте сгряваща стомаха плодова ракия или опитайте чаша бира Crudo на Birra Peja, приготвена с вода от извиращата от планината река Бели Дрин. Списъците с вино обикновено са доминирани от бутилки, произведени от Stone Castle Vineyards and Winery, най-голямата винарна в Косово. За вечеря се потопете в архитектурното наследство на Печ в хотел Kulla e Zenel Beut, реновиран чифлик, предлагащ традиционна храна в ресторанта на приземния етаж. Характеризиращ се с красива зидария и тесни, сводести прозорци, Kulla напомня за времето, когато домовете са били строени така, че да предпазват обитателите от вражеско нашествие.

Приключения

Призрен и Печ са идеални за изследване на дивите пейзажи на Южно Косово. Ето къде да опитате най-добрите дейности на открито в региона - и да се насладите на най-добрите гледки.

Виа ферата (железният път):Планината Проклетия (също Албански Алпи и Северноалбански планини) се превръщат в гореща точка за виа ферата (система от метални въжета, въжени мостове, стълби и парапети, заклинени в планината). Около Печ ще намерите четири маршрута нагоре по Ругова. Един от тях, Маримангат, завършен през 2021 г., е най-новият и най-предизвикателен маршрут в Косово. Обикновено хлъзгав поради сенчестото си местоположение, преодоляването му отнема три часа.

Пешеходен туризъм: Издигащ се зад Призрен, Националният парк "Шар планина" е една от най-новите защитени зони на дивата природа в Европа. Инфраструктурата е минимална, така че ще трябва да се свържете с Sharri Ecotour, Balkan Natural Adventure или Outdoor Kosovo, за да организирате екскурзия с екскурзовод сред алпийските езера и дивите цветя на парка. Печ, разположен на входа към Проклетия, е утвърдена отправна точка за еднодневни и многодневни преходи, включително прочутата Via Dinarica, която свързва седем държави. Дневните пешеходни преходи включват екскурзии до Жеравица, 2656 м - най-високият връх в Косово - и живописен преход до две тюркоазени езера високо над село Кучище.

Пещерен туризъм: Фатос Каталози от Outdoor Kosovo изиграва ролята на пионер в изследването на огромните варовикови пещерни системи в района на Печ, правейки техните сюрреалистични образувания по-достъпни за обществеността. Неговата компания предлага обиколки на Пещерата на Спящата красавица - мрежа от подземни канали само на един хвърлей от водопада на Бели Дрин в Печ, както и по-предизвикателната пещера Големият каньон в планинския масив Ругова.