Събития

Нов рафтинг център в Симитли разширява възможностите за развитие на екстремния спорт

   
Нов рафтинг център в Симитли разширява възможностите за развитие на екстремния спорт

Нов рафтинг център в Симитли разширява възможностите за развитие на екстремния спорт. Рафтинг центърът е изграден по трансграничен проект Гърция - България, с водещ бенефициент Община Симитли и партньори - общини от българска и гръцка страна, както и Агенция за развитие на Серес S.A.

В Община Симитли по проекта са създадени условия за екстремни спортове, осигурено е оборудване и е изградена писта за колокрос, а основната цел е да се създадат условия за развитие на екстремните спортиве, каза за БТА заместник-кметът на Община Симитли Маруся Филатова. Рафтинг центърът е в непосредствена близост до градския парк на Симитли, заобиколен от спортни игрища, тенис корт, детски площадки. Наред с това новият обект надгражда вече изградени и утвърдени рафтинг центрове по поречието на Струма в общината, като удължава трасето със седем километра.

По думите на Станимир Станимиров - Чачи, който е интструктор и собственик на рафтинг център, Симитли е най-популярната община в страната за рафтинг, тъй като трасето на река Струма в този си участък е изключително подходящо. По думите му близостта на курорти като Банско и Сандански също допринася за това много хора да посещават рафтинг центровете, като съчетават почивка и екстремни преживявания.

Според рафтинг интруктора Тихомир Цонев новият рафтинг център, изграден от Общината, ще допринесе най-вече за преживяването на хора, които се страхуват, не могат да плуват и за пръв път влизат в подобно приключение, тъй като в този участък реката е по-спокойна.

Община Симитли има потенциал за развитие на туризъм - минерални извори, богата природа, културни забележителности и благоприятни климатични условия, а проектите дават възможност за привличане на посетители, отбеляза заместник-кметът на Симитли Маруся Филатова. С тях се надграждат и вече реализирани трансгранични сътрудничества. Именно с такова Община Симитли предвижда по проект да бъде изградена в близост до рафтинг центъра стена за катерене, както и съоръжения за въжен парк. Партньори по него отново ще са гръцки общини, с които общината работи и до момента, а от българска страна това ще е Община Кресна, посочи Маруся Филатова.