Новини Събития

Български фестивали ще се представят в Германия

   
Български фестивали ще се представят в Германия

От 12 до 15 май 2024 г. петима членове на Българската фестивална асоциация (БФА)ще участват в Годишната среща на  фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в Узедом, Германия. От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70 годишна история. В конференцията ще се включат 230 фестивални мениджъри от 47 страни в 3-дневна пролетна програма, пълна с разговори, изкуства и творчески обмен.Пътуването  се осъществява благодарение на Програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

България ще бъде представлявана от мениджъри на едни от най-престижните родни фестивали: Ива Чавдарова, член на управителния съвет на БФА, директор и селекционер на „Мартенски Музикални дни“, Русе;Пламена Цонева, мениджър на Международния музикален фестивал „Варненско лято“; Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна и създател на „Опера в летния театър“; Радостина Узунова,  изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и експерт в Европейския музикален фестивал, София и Димитър Маджаров, директор на общинскотопредприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ при Община Бургас, ежегоден организатор на “Фестивал на пясъчните скулптури”, “Джаз в Бургас” и „Бургас и морето“.

Мотото на международната среща на фестивалите 2024, организирана от ЕФА, е „Изкуството на осъзнаването, грижата и свързаността“. Предстои поредица от разговори за отговорността на фестивалите, изкуствата и Европа да допринасят за благосъстоянието и условията на живот на нашите общества и планета Земя. 

Узедом е остров в Балтийско море, разделен на немска и полска част, разположен в бившата източна Германия, в Мекленбург - Западна Померания. Известно е, че е най-слънчевият регион в Германия и затова е наречен "Островът на слънцето". Това е туристическа дестинация от 19-ти век с над 42 км. крайбрежие с бели пясъци. На културно ниво Узедом има какво да предложи като място, пълно с история. Островът е дом на Историческия технически музей в Пенемюнде. От 1936 до 1945 г. изследователските станции в Пенемюнде формират най-големия военен изследователски център в Европа за производство на оръжия за терор по време Втората световна война. Върху площ от 25 km² до 12 000 души са работили едновременно върху управляеми оръжия, най-известните от които са първите в света крилати ракети и първите действащи широкомащабни ракети, направени предимно от работници в концлагери. Днес мястото се използва за образователни инициативи свързани с историята от времето на Втората световна война. Пенемюнде и е мястото, където се провежда Usedomer Music Festival, домакин на Конференцията на ЕФА. Участниците във форума ще се насладят на богата артистична и културна програма, която включва концерт на Филхармоничния оркестър на Балтийско море BALTIC SEA PHILHARMONIC с диригент Кристиян Ярви.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ:

ИВА ЧАВДАРОВА, член на Управителния съвет на Българската фестивална асоциация и мениджър на МФ „Мартенски музикални дни“

Завършила Националното училище по изкуствата „Проф. В. Стоянов“ в Русе и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София през 1978 г. със специалност „Музикознание“. От 1978 до 1991 г. работила последователно като редактор и автор в РТВЦ – Русе и като музиколог на Русенската филхармония. От 1992 г. работи в Община Русе и до настоящия момент е ръководител на общинския отдел „Култура“ и директор-селекционер на МФ „Мартенски музикални дни“. Продуцирала е над 30 успешни издания на фестивала. В качеството си на мениджър - селекционер има 30-годишен опит и експертиза, както в областта на секторните културни политики така и на терена на фестивалния мениджмънт.  Автор и на документални телевизионни филми за БНТ. 

Трикратен носител е на Награда „Русе“ за изкуство и култура (1999, 2011, 2018) на Община Русе. Носител е и на наградата „Златното перо“ (2007 г.) на Кантус Фирмус и Галерия Макта. Двукратен носител на наградата „Златна лира“ на СБМТД.

ПЛАМЕНА ЦОНЕВА, мениджър на Международенмузикален фестивал „Варненско лято“ -  член наБългарската фестивална асоциация

Завършва НМА “Панчо Владигеров“  София, магистърскастепен със специалност Музикална естетика (1978)  и  магистърска степен Арт мениджмънт  отУниверситета в Линц  и Центъра за култура и артмениджмънт (ICCM) Залцбург, Австрия 2003.  От 1989 досега година работи като Музиколог и мениджърпродукция  на Международен музикален фестивал“Варненско лято“. Осъществява творчески активностикато автор и водещ на радиопредаване „Фестивалите“  в Радио Варна 2011 – 2022.  Координатор е на събитияна Европейската фестивална асоциация (ЕФА) във Варна-  „Ателие на младия фестивален мениджър“  (2009) и  Годишна Асамблея на ЕФА във Варна (2011);  автор наоперативна критика в български издания;  участие в научни конференции, включени в Залцбургския фестивал и организирани от Университета в Залцбург, публикации в сборниците с доклади (2003 – 2005).

ДАНИЕЛА ДИМОВА, директор на фестивала “Опера в летния театър” - член на Българската фестивална асоциация

Даниела Димова завършва през 1990 г. оперно пеене в ДМА „Проф. Панчо Владигеров” София, в класа на проф. Реса Колева, специализира оперно пеене в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим и в класа по оперно пеене на проф. Маргарита Лилова, както и белканто при проф. Ида Фарина в Милано. През 2014 г. защитава магистратура по Арт-мениджънт” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. 

От 2009 г., е директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, който обединява Държавна опера Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. 

Фестивалите са неотменна част от управленската програма на Даниела Димова. Още през 2010 г. поставя началото на нова традиция - летния международен фестивал на Държавна опера Варна „Опера в Летния театър“, който в своето XIV издание през 2023 г. достигна рекорден брой зрители и е носител на сартификата за качество “Европейски фестивал”. Даниела Димова е носител на редица престижни награди: Награда “Варна” (2007) за принос в развитието на оперната и камерната музика; “Кристална лира” (2007) на Съюза на българските музикални и танцови дейци за принос в оперното изкуство; “Златно перо” (2011) на Кантус Фирмус и Галерия „Макта” за принос към българската култура; Златен медал "100 години Борис Христов" (2014) от Министерство на културата; Кристално огърлие (2015) на Съюза на българските музикални и танцови дейци; Кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция (2023) за културен принос и популяризиране на френската музикална съкровищница; Награда „Златен орел“ на Италия за културен принос и партньорство с водещи италиански оперни театри и творци.

РАДОСТИНА УЗУНОВА - изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и експерт в Европейския музикален фестивал, София

Завършва музикалното училище в Бургас със специалност флейта (1986) и НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София (1991) с магистърска степен по музикална теория. Работи като репортер и автор на детските музикално-образователни предавания „Музикално ключе” и „Чекмедже със звуци” в БНР (1994-1996). През 1997 се включва в екипа на Класик ФМ радио като автор и водещ на предаванията „Някога преди”, „Сутрешно кафе” и „Рожденникът на Класик ФМ” (предаване отличено със специална награда на радиоконкурса „Осмата муза” 2007). От началото на 2023 г. е водещ на предаването “Съботно кафе” по Радио Класик А. В периода 2002-2005 е автор и сценарист на предаванията „ По вълните на музиката”, а през 2008 „Лаборатория за слава - Феймлаб” по Канал 1 на БНТ. 

От 2007 до настоящия момент работи и в музикална агенция Кантус Фирмус като мениджър на Оркестър „Кантус Фирмус“ и експерт  в „Европейски музикален фестивал“, София.

От 2022 г. Радостина Узунова е Изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация като осъществява контактите между фестивалите, които членуват в организацията.

Член на Съюза на журналистите и Съюза на филмовите дейци в България.

ДИМИТЪР МАДЖАРОВ, директор на общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ при Община Бургас - член на Българската фестивална асоциация

През 1992 година завършва Средно музикално училище, гр. Бургас със специалност "Фагот". През лятото на същата година е приет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, град София в класа на професор Марин Вълчанов. През 1998 година започва преподавателската си дейност в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ град Бургас, където води часовете по фагот и до този момент. Завършва и втора магистратура със специалност „Артмениджмънт“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ град Пловдив. От 2012 година е директор на общинско предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ при Община Бургас. Основната дейност на предприятието е:  

- ежегодното организиране и провеждане на традиционни международни и национални прояви - фестивали, концерти, конкурси, сред които “Фестивал на пясъчните скулптури” и “Джаз в Бургас”; 

- концертната дейност на Бургаски духов оркестър и група „Горещ пясък“;

- управление и поддържане на сградите на Летен театър - Бургас, Културен дом „НХК“ и Експоцентър „Флора“.

За повече информация: Радостина Узунова 0887942094; [email protected]