Анализи

Черна гора очаква изключително силен летен сезон

   
Черна гора очаква изключително силен летен сезон

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията за туризъм и хотелиерство към Търговската камара в Черна гора Ранко Йовович очаква, че тазгодишният туристически сезон ще надмине предишния, като се имат предвид хотелските резервации, предава за БТА черногорската агенция МИНА.

Според него бъдещето на Черна гора е в агротуризма. Йовович посочи, че оптимизмът му се потвърждава от натоварения трафик и екскурзиите в ранния сезон, както и от големия брой хотелски резервации за високия сезон.

"Добре е, че хотелите са резервирани, прогнозата е много добра, както и ранният сезон, коeто се вижда от натоварения трафик и екскурзиите до крайбрежието", каза Йовович пред МИНА.

Йовович допълни, че някои ситуации за съжаление продължават да се повтарят. Той изрази надежда, че ремонтите по пътната инфраструктура по крайбрежието ще бъдат завършени много скоро, така че туристите да имат приятен престой в Черна гора.

Йовович вярва, че най-големият проблем за черногорския туризъм е сивата икономика и държавата трябва да предприеме съответните проверки и мерки, за да се справи с нея.

Относно недостига на работна ръка в туристическия сектор, Йовович вижда решението в дуалното образование и преквалификация, както и във въвеждането на концепция за постоянни сезонни работници.

"Постоянният сезонен работник би бил човек, който е подпомаган от държавата и от работодателя си след края на сезона, за да остане в Черна гора до следващия сезон. Този инструмент вече се използва в Европейския съюз, по-конкретно в Хърватия, и хората остават и продължават да работят в туризма", обясни Йовович.

Според него транспортната инфраструктура е значителен проблем за туристическия сектор.

"Започна изграждането на четирилентов път от Тиват до Яз, но дори когато бъде завършен, ще имаме тапа на входа на Будва. Не разбирам защо не можем да изградим байпас от Яз до Марковици. Това не е голяма инвестиция, но ще позволи на тези, които не влизат в града, да продължат към централна част на Черна гора", отбеляза Йовович.

Той вярва, че Адриатическо-йонийската автомагистрала ще облекчи крайбрежната пътна инфраструктура в бъдеще чрез осигуряване на крайбрежни общини с пътища за достъп.