Анализи Новини

Крепост Цепина – сгушена горе на хълма

   
Крепост Цепина – сгушена горе на хълма

България е известна със своята история и множеството труднодостъпни крепости, които свидетелстват за хилядолетната ни история. Днешната ни виртуална разходка ще бъде именно до една такава величествена крепост, чиито руини и до ден днешен разказват за славните ѝ времена. Отиваме в живописните Родопи и крепост Цепина.

крепост Цепина
Автор: Viktor Zlatanov

Къде се намира крепост Цепина и как да стигнете до нея?

Сгушена в Западните Родопи, крепостта Цепина се намира само на около 140 км от град София. За да стигнете до нея, поемате посока село Дорково, като крепостта е на 4 км след него. Пътува се по удобен, асфалтиран път, който ще ви отведе до подножието на хълма. Там може да оставите автомобила си на обособен, широк паркинг. От тук вашата разходка започва, като маршрутът до самата крепост е изключително лек и приятен.

пътека към крепост Цепина
Автор: Кети Димитрова

Той е с продължителност около 15 минути и се върви по широка пътечка. Преди да поемете по своя път, може да разгледате музейната експозиция от керамични съдове от IX до III век пр. Хр., която се намира в сграда непосредствено до паркинга. Входът за крепостта е свободен и не е необходимо да заплащате такса.

Малко информация за крепостта.

Историята на крепостта е изключително интересна и богата, като според специалистите тя датира от 5 000 години пр. Хр. На хълма дори е било разположено тракийско светилище на племето беси.

Автор: Ани Иванова

Цепина е била част от България през IX век. През XI век става част от Византия, след като е била завладяна. По-късно през 1205 г.отново става българска територия след известната победа на цар Калоян по време на битката край Одрин. От тук следва и разцветът на крепостта, когато в нея живее деспот Алексий Слав, който се е отделил от държавата в самостоятелно феодално владение.

Легендата за крепостта.

Както за много места из нашата Родина, така и за крепостта Цепина от край време се носи интересна легенда. Според нея, за да бъде превзета крепостта от османците, е използвано предателство. Историята разказва, че турците отвлекли малко дете и заплашили майка му, че ако не им каже как да влязат в крепостта, ще убият детето ѝ. Притеснената майка избрала да спаси детето си и издала на османците, че могат да преминат през тръбите за водоснабдяването. По този начин, подпомогнати от българката, турците превзели и разрушили крепост Цепина.

Преходът до крепост Цепина.

Въпреки че преди е била изключително труднодостъпна крепост, днес преходът до Цепина е по-скоро приятна разходка. Реално с автомобила си достигате почти до подножието на самата крепост и до нейния вход остават около 10-15 минути разходка през широк, горски път. Мястото е подходящо за малки деца, както и за възрастни, и трудноподвижни хора. По пътя си, докато стигнете до масивните зидове на крепостта, ще се полюбувате на невероятни панорамни гледки към околностите.

гледка от крепост Цепина
Автор: Aliosha Karabeliov

Щом достигнете входа на Цепина, ще имате възможност да разгледате останки от крепостните стени, основите на църквата, както и няколко водохранилища. За по-любопитните има поставени табели, които ще ви дадат интересна информация за мястото и руините. Общото време, което е добре да си предвидите за разглеждане на крепостта, е около 40 минути. 

Какво друго може да видите наблизо?

Посещението на крепост Цепина не отнема много време, затова спокойно може да го комбинирате с още някоя интересна забележителност. Наблизо в село Дорково се намира музей Плиоценски парк, в който може да видите находки от плиоцена, останки от животни-мастодонти и други интересни неща. 
За любителите на СПА туризма – само на няколко километра от тук е Велинград, който предлага множество възможности за релакс, разходка и СПА процедури.

Крепост Цепина е още едно свещено българско място, което трябва да посетите, както и да покажете на своите деца. Преходът до него представлява лека, приятна разходка и не отнема повече от няколко часа – чудесно решение за еднодневна екскурзия със семейството.

/preotkrii.bg