Новини Хотели

Кампанията Хижа на годината 2024 ще бъде официално открита в София на 15 май

   
Кампанията Хижа на годината 2024 ще бъде официално открита в София на 15 май

Официалният старт на тазгодишната кампания "Хижа на годината", съвместна инициатива на 360mag.bg и на Българския туристически съюз, ще бъде даден на 15 май в "Кино Кабана", съобщиха организаторите на конкурса.

На събитието ще бъдат обявени хижите и заслоните, номинирани в конкурсната програма и тези, предложени за финансова подкрепа и инфраструктурни подобрения. Гласуването за тях ще започне в същия ден на сайта Huts.360mag.bg и ще бъде отворено до 25 септември включително.

"Хижа на годината" се завръща с още повече категории и финансови грантове в сравнение с 2023 г., посочват организаторите. Новост в това издание са доброволческите акции за облагородяване на условията в и около хижите, които ще допълнят финансовите грантове в усилията за помощ на нуждаещи се планински обекти.

В провелия се през април етап на предварителни номинации бяха получени общо над 200 номинации в 9 категории и 7 програми за подкрепа на хижите в България на стойност над 65 000 лв. Към всички номинирани за грантове хижи е изпратена анкета, на база на която ще бъдат определени тези, които се борят за финансиране. Тази година възможност да изразят своето мнение за най-достойните хижи и заслони бе дадена на запалените планинари още на етап "Номинации", като те имаха възможност да дадат своите предложения в специална анкета, паралелно с организациите - партньори на кампанията, експерти в областта на планинския туризъм у нас.

Категориите в тазгодишния конкурс "Хижа на годината":

- Най-добра хижа, обслужвана без моторно превозно средство

- Най-добра хижа, обслужвана с високопроходим автомобил или лифт

- Най-добра хижа, обслужвана с лек автомобил

- Най-добър заслон, стопанисван на място

- Най-добър заслон, нестопанисван на място

- Хижа с най-добра кухня

- Хижа с най-устойчиви еко практики

- Хижа/заслон с най-успешен рестарт

- Най-чиста хижа

Шестте програми за подкрепа на хижите:

- "Хижа за пример" - Грант за Технологични въведения

- Грант за облагородяване на района и пътеките около хижа/заслон с БТС

- Грант за строителни материали и специализиран труд 

- "Грижа навреме" - аптечки за първа помощ около хижи и заслони

- "Без емисии в планината" - зарядна станция за Е-автомобили

- Аварийна соларна система за заслони 

- Грант за подновяване на легловата база

Номиниращите организации са "Планини и хора" - асоциация на планинските водачи в България, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа "Балкани", Български планинарски съюз, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Портал за планинско колоездене Mtb-bg.com, Екологично сдружение "За Земята", ТВ/видео поредица "Разказите на хижаря", Българска асоциация за алтернативен туризъм, Планинска спасителна служба.