Новини Събития

Тайланд забранява употребата на канабис две години, след като го легализира

   
Тайланд забранява употребата на канабис две години, след като го легализира

Премиерът на Тайланд, първата страна в Азия, която легализира канабиса преди две години, каза в сряда (8.05), че иска отново да забрани наркотика на фона на опасения, че липсата на регулация го е направила достъпен за деца и е увеличила престъпленията, съобщава Associated Press.

Министър-председателят Срета Тависин написа в X, че е поискал от Министерството на здравеопазването да промени своя списък с наркотици, за да включи отново канабиса, и да издаде нови правила, които да разрешат употребата му само за медицински цели. Срета също нареди на местните власти да потиснат престъпните дейности, свързани с незаконната търговия с наркотици, и поиска да се види напредък в рамките на 90 дни.

След като през 2022 г. канабисът беше декриминализиран, първоначално се каза, че ще бъде разрешен само за медицинска употреба, но на практика пазарът е нерегулиран. Това предизвика обществена реакция и опасения относно злоупотреби и престъпления. Декриминализацията беше инициирана от партията Бхунджитай, чиято подкрепа е в бедния североизток, където обеща на фермерите канабисът да бъде нова реколта за пари. На изборите през 2023 г. всички основни партии - включително Бхунджитай - обещаха да ограничат канабиса за медицинска употреба.

Защитниците на канабиса и предприемачите се противопоставиха на радикалното връщане назад, което според тях би навредило на икономиката. Легалният канабис подхранва сектора на туризма и земеделието в Тайланд и породи хиляди продажби на дребно на канабис, вариращи от магазини, камиони до пазарни сергии в цялата страна.