Новини Транспорт

България и Грузия подписаха споразумение за сътрудничество в областта на транспорта

   
България и Грузия подписаха споразумение за сътрудничество в областта на транспорта

България и Грузия вече ще признават взаимно свидетелствата на морски лица за крайбрежно плаване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Днес в София беше подписано споразумение между Изпълнителна агенция „Морска администрация" и Агенцията за морски транспорт на Грузия, в рамките на посещение на грузинска делегация, водена от Гурам Гурамишвили, заместник-министър на икономиката и устойчивото развитие.

„Пред двете държави има нови възможности за развитие на устойчива мултимодална транспортна свързаност между Азия и Европа", заяви по време на разговорите между двете делегации заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова. Тя припомни, че фериботни линии свързват българските пристанища Бургас и Варна с грузинските портове Поти и Батуми, но трябва да се търсят нови перспективи за увеличаване на товарооборота. Новата геополитическа ситуация в Европа поставя и нови предизвикателства пред черноморските държави и по-специално пред развитието на фериботните превози, смята тя.

Заместник-министър Натова представи пристанищата Бургас и Варна като модерни терминали, които имат капацитет за увеличаване на контейнерните превози между двете страни.

Заместник-министър Гурамишвили изрази подкрепата на грузинската страна за развитието на фериботните връзки. Той добави, че друг сектор, в който може да се разшири сътрудничеството, е железопътният транспорт. Двете делегации бяха единодушни, че може да започне подготовка на меморандум за сътрудничество между железопътните администрации на двете държави.

Споразумението бе одобрено на правителствено заседание на 27 март. Документът предвижда взаимно признаване на свидетелствата за морски лица съгласно правило I/3 от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците от 1978 г. Споразумението се прилага по отношение на морските лица, притежаващи свидетелство за правоспособност за крайбрежно плаване, издадено от едната страна и служещи на борда на кораби, плаващи под знамето на другата страна.