Новини Транспорт

Влакове закъсняват заради ремонта на Централна жп гара София, променя се движението им

   
Влакове закъсняват заради ремонта на Централна жп гара София, променя се движението им

Заради започналия на 7 май ремонт на шест от коловозите на Централна гара София има проблеми с отпътуването и приемането на влаковете, композициите трупат закъснения и това налага нова промяна на движението по част от направленията. Това съобщиха в четвъртък от оператора на жп инфреструктурата и от "Български държавни железници".

За да се предотвратят по-нататъшни неудобства за пътниците вече влаковете, пътуващи в посока Мездра, Видин, Варна и Русе, ще тръгват и ще стигат само до гара София-Север и изобщо няма да влизат в центъра на столицата. След напускането на пътниците пък подвижният състав стига до депото за обслужване, което е до централна газа, по заобиколен маршрут през Казичене, гара Яна и Кремиковци. Това обаче води до забавяне в почистването и подготовката на композициите за път.

Проблемът е в това, че със затварянето на шест от 13-те коловоза на Централна жп гара са 15-месечен ремонт са силно ограничени както възможностите за маневри при композирането на влаковете, така и за преминаването им.

От двете компании съобщават, че е въведена в експлоатация нова маршрутно-компютърна централизация, която работи нормално за осигуряване на движението в гарата за времето на строително-ремонтните дейности, но свиването на капацитета си казва думата. Допълнителни усложнения предизвикало и изключването на досега действащата стара релейна осигурителна техника.

Така още в първия ден на реалната експлоатация на влаковите състави при новите условия за движение се е стигнало до съществени закъснения.

В момента се разглеждат различни варианти за промяна в организацията на работата с цел минимизиране на тези закъснения и нормализиране на обстановката през следващите дни, посочват от НКЖИ и БДЖ. За целта в петък ще се осигурят два допълнителни влака за композирането на съставите от депата, чрез което да се намали маневрената дейност в гарата и предизвиканите от това закъснения. Обсъждат се и възможности за оптимизиране на движението на някои влакове.

Двата оператора се извиняват на пътуващите с влак за причиненото им неудобство.