Новини Събития

Испанско градче заплашва да се затвори напълно за туристи

   
Испанско градче заплашва да се затвори напълно за туристи

Светът е пълен с удивителни градчета и селца и ни се иска да вярваме, че повечето от нас могат да им се възхищават с уважение и от почтително разстояние.

Но за съжаление случаят с това малко селце в Менорка не е такъв. Бинибека Вел, китно кътче на испанския остров, се характеризира с бели къщи и тесни криволичещи улички, подобни на тези на Санторини - а сега, когато е станало толкова популярно, на местните жители им е писнало от всички туристи, които се стичат там, за да правят снимки.

Броят на посетителите е нараснал до около 800 000 годишно, предимно между май и октомври. Тази година се очаква броят им да достигне 1 милион.

Снимка: iStock by Getty Images

Жителите се оплакват от години, а мерките за справяне с щетите, причинени от туристите, започват през 2023 г. - включително схема, по която на местните жители се предлагат 15 000 евро за помощ при почистването на боклуците. През този месец туристите могат да посещават града само между 11 и 20 ч.

Пред ElDiario.es един от жителите казва: "Туристите влизат в домовете ни, сядат на столове, вземат вещи, катерят се по стените ни, правят пиянски партита на открито". Има опасения, че ако не се направи нищо за ограничаване на броя на туристите, това ще продължи да влияе на жителите през летните месеци.

Оскар Монге, който оглавява групата, представляваща 195-те собственици на имоти в Бинибека Вел, заявява, че макар да са загрижени за семействата, чиито хотели, барове и сувенири зависят от местния туризъм, сега смятат, че нямат друг избор, освен да предложат пълно затваряне на достъпа до селото.

От крайбрежието все още ще можете да посещавате периметъра на селото, но няма да можете да влизате във вътрешните улички - заявява той пред Guardian.