Новини Хотели

Най-дългият инфинити басейн в Европа се намира на покрива на хърватски курорт

   
Най-дългият инфинити басейн в Европа се намира на покрива на хърватски курорт

Най-дългият инфинити басейн в Европа се простира на 105 метра и се намира на покрива на курорта Petram в северозападния край на Хърватия. И това не е единственото място за плуване в най-новия курорт на хърватска Истрия, предлагащ тенис кортове, спа център и ресторант на покрива с изглед към залива на Триест.

Има и градински басейн, който е почти толкова голям, а само на три минути пеша са копринените, чисти води на Адриатическо море.

По целия този скалист бряг има предостатъчно места за къпане, а морето е достатъчно топло за плуване от юни до края на октомври, пише The Daily Mail.

„Хората идваха тук, предимно за да плуват“, казва винопроизводителят Морено Короника, чиято винарна е разположена на няколко минути с кола от Petram, заобиколена от лозята, които семейството му отглежда от поколения. „Днес това е и гастрономическа дестинация.“

Почти всичко в района е двуезично. Тази област е била управлявана от Италия (Древен Рим, средновековна Венеция, съвременен Рим) през половината от последните две хилядолетия.

Древен Рим може да си припише известна заслуга за кулинарните успехи на Истрия, тъй като по това време е въведено в района отглеждането на лозя и маслини.

Превъзходният зехтин днес краси почти всяка маса, а местните дават съвети как да го вкусвате правилно - с предната част на езика, след това изсмучете въздух през зъбите си и изчакайте подправката да се уталожи върху вкусовите ви рецептори.

Римляните са оставили и по-солидно наследство - в най-големия град на полуострова - Пула (на 1½ часа от Petram), който е доминиран от сводестата каменна елипса на добре запазената гладиаторска арена.

Оттеглянето на италианците, когато тази област става част от комунистическа Югославия през 1945 г., превръща много места в призрачни градове, но някои откриват нов живот и си заслужава да бъдат посетени. Същото се отнася и за крайбрежните живописни центрове в региона, като един от любимите на туристите е Ровин.

В Грознян музиката на Моцарт се носи от масивния каменен средновековен замък, сега концертна зала. А в малките улички, обсипани с украсени с цветя исторически къщи, има около 30 студийни галерии. Тази пъстра колония на художници е малка, но не е за изпускане.

На няколко върхове на хълм се намира Мотовун. На 277 м и около 1000 средновековни каменни стъпала нагоре (не се притеснявайте, има и път), това е най-добре запазеният венециански укрепен град в Истрия.

Ливаде пък е „световен център на трюфелите“. Черните трюфели, обяснява местният им търсач Никола, са целогодишни гъби, които могат да се култивират, но белите са есенни, диви и много скъпи. Най-скъпият – 1.5 кг гигантски трюфел, е продаден за 275 000 евро през 2007 г.