Събития

Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол

   
Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол

Професор Бетани Хюз посети Созопол, за да снима епизод от новия сезон на “Съкровища с Бетани Хюз”. Награждаваният историк, автор и телевизионен водещ ще разкаже в него за новите открития на разкопките на мястото, където ще се строи новата автогара в Созопол, за остров Свети Кирик и Юлита, както и за находките от подводната археология в района на пристанището. 

Чаровната Бетани Хюз и екипът й беше посрещната от зам.-кмета Андрей Николов. Той й разказа за първите заселници от Гърция по Черноморието и създаването на града-държава – Аполония. Николов направи бърза обиколка на античното богатство, което разкриват археолозите в града. Обърна внимание и на най-новите разкрития на средновековния некропол в непосредствена близост до сградата на общината. 

Професор Хюз прояви интерес към тях, както и към острова Св. Кирик и Юлита. Тя сподели, че първият епизод, който е снимала миналата година, е бил посветен на Тракия. От един месец той се излъчва по BBC. Скоро ще бъде възможно да се гледа и по историческите канали. Премиерата на епизода за България е на 24 май. 

Вторият епизод ще бъде посветен на средновековната култура и мултикултурните пластове в Созопол, Пловдив и Велико Търново. Сега водещата е посетила и архитектурния обект и некропол в Дебелт. 

Предстои при следващото си посещение да обърне специално внимание и на остров Св. Иван. Акцентът ще е върху гръцката колония в Аполония. Идеята е да се направят три серии за България. 

„Когато излъчихме първата серия, много хора писаха до BBC и ни казаха, че не са предполагали, че има толкова много съкровища в България“, сподели Бетани Хюз пред зам.-кмета Андрей Николов. 

Със съдействието на директора на археологическия музей и на Общинския културен институт Димитър Недев, проф. Хюз отплава до остров Св. Кирик и Юлита. Тя предпочете водния път, за да усети какво са изпитали първите заселници. 

На острова водещата показа за зрителите две стъкленици с парфюм, които бяха открити на разкопките на средновековния некропол и монета с образа на бог Аполон, сечена в антична Аполония. Бетани Хюз разказа за първата колония от гърци на Черно море, която е била именно тук. 

Тя се впусна и под вода със съдействието на директора на Центъра за подводна археология Найден Прахов. Екипът разгледа и снима находките в района на пристанището в Созопол. Водещата дори извади амфора от морето. 

Проф. Бетани Хюз си тръгна от Созопол с подаръци от зам.-кмета Андрей Николов. Най-голямо впечатление й направи сладкото от зелени смокини, за което разбра, че е запазена марка на античния град.