Новини Събития

Забраниха достъпа до тайландски остров заради избелване на коралите

   
Забраниха достъпа до тайландски остров заради избелване на коралите

Достъпът до остров в южната част на Тайланд и до националния парк, разположен до остров Пукет, беше забранен в четвъртък заради установено голямо избелване на коралите там, предаде АФП, като цитира местните власти. Достъпът до остров Плинг и кораловите рифове около националния парк Сиринарт на Пукет е временно преустановен заради избелването на коралите, причинено от наблюдаваното повишаване на температурата на водата. Кораловите рифове са подложени на топлинен стрес в резултат на голямата гореща вълна, която засегна Тайланд и цяла Югоизточна Азия в последните седмици.

Властите в Тайланд следят ситуацията в няколко национални парка, както и на островите. През април Националното управление по изследване на океаните и атмосферата в САЩ (NOAA) предупреди, че за втори път в рамките на десет години светът преживява период на избелване на коралите поради рекордните температури на океана, отбелязва АФП. Коралите по целия свят - от Австралия до Флорида, страдат от повишаването на температурата на океанските води. В Тайланд, който през 2023 г. посрещна 28 млн. туристи, периодично се вземат решения за затваряне на достъпа до националните паркове заради заплаха за крехката екосистема.

През 2018 г. тайландският залив Мая Бей, прославил от филма "Плажът", беше затворен за повече от четири месеца, за да се даде възможност за възстановяване на кораловите рифове и природата, увредени от наплива на туристи.

Според Световната метеорологична организация глобалното затопляне е с много по-бързи темпове в Азия, отколкото в останалата част на света, припомня АФП.