Новини Събития

Започна Вино и гурме в Пловдив

   
Започна Вино и гурме в Пловдив

Заместник-министърът на туризма Павлин Петров присъства на церемонията по откриването на десетото юбилейно издание на фестивала Дефиле “Вино и гурме“ в Пловдив. Традиционно, събитието се провежда в Стария град на Пловдив, а заместник-министър Петров поздрави организаторите на фестивала, за който може да се твърди, че е сред емблематичните за града под тепетата.

„Скъпи организатори, за годините, в които влагате своите усилия, хъс, знания и любов в организирането на този вече традиционен фестивал, доказахте, че у нас има прекрасни условия за развитието на кулинарен и винен туризъм“, каза заместник-министърът на туризма Павлин Петров. Той се обърна към представителите на местната власт, Съвета по туризъм и официалните лица и гости.

Заместник-министърът изтъкна също, че наред с другите видове туризъм – като СПА, уелнес и морски, с които вече сме добре познати, страната ни полага огромни усилия да се наложи и като място, което предлага неповторимо изживяване и за кулинарните сетива. Именно заради това, фестивали като Дефиле “Вино и гурме“ в Пловдив са крайно необходими, посочи той.

„Страната, културата и историята ни са неизменно свързани както с напитката на боговете, така и с невероятната храна. Вековните сортове вино, плътният и наситен вкус и невероятният рубинен цвят разказват историята на нашите предци, а както знаем много добре, тя прекрасно се допълва с неповторимата българска кухня“, подчерта още заместник-министър Петров.

В рамките на трите дни на десетото юбилейно издание на Дефиле “Вино и гурме“ в Пловдив, 16 локации в Стария град ще се превърнат в сцена за 55 участници. 43 от тях са винопроизводители, а 12 – производители на храни и продукти.