Събития

Анталия ще посрещне рекорден брой туристи

   
Анталия ще посрещне рекорден брой туристи

Туристическият сезон в Анталия започна с рекорди, за четири месеца са го посетили над 2 милиона туристи. До края на годината средиземноморската курортна провинция планира да приеме над 17 милиона туристи, каза ръководителят на Асоциацията на хотелиерите и туроператорите на Средиземноморието (AKTOB) Каан Кавалоглу.

Според асоциацията 15,7 милиона чужденци са почивали в Анталия през 2023 г., което е с 2,7% повече от рекордната 2019 г. (15,3 милиона). Почти 3,5 милиона руснаци са посетили Анталия миналата година. AKTOB по-рано съобщи, че тази година планират поне 10% увеличение на посещаемостта на курорта от руски туристи.

Според Кавалоглу, от началото на сезона има 20 процента спад в посещаемостта на Анталия от туристи от Русия. „В началото на сезона руснаците бяха напред, но сега германците ги изпревариха. На немския пазар имаме ръст от 20%. На руския пазар се регистрират загуби от 20%, каза ръководителят на асоциацията пред вестник Hurriyet, без да назовава причините за спада на туристическия поток от Русия.

Представители на турската туристическа индустрия по-рано отбелязаха, че нарастващите цени, включително за недвижими имоти и жилища под наем, както и проблемите с получаването на разрешение за пребиваване в Анталия са довели до отлив на руснаци към други страни, по-специално към ОАЕ и Балканите.

Според Министерството на туризма на Турция почти 540 000 туристи от Германия са посетили Анталия от началото на годината, Русия е на второ място (367 хиляди души), следвана от Великобритания (266 хиляди) . През 2023 г. 56,7 милиона туристи са посетили Турция, като на първо място са гражданите на Руската федерация (6,3 милиона души).