Новини Събития

Какво е да спиш в леден хотел?

   
Какво е да спиш в леден хотел?

Отваряте очите си за меката светлина на зората. Ледът ви заобикаля, част от него е издълбан в мебели и скулптури, част от него в масивни блокове, които изграждат стените, тавана и дори пода. Но въпреки красотата на стаята, време е да се раздвижите. В края на краищата в стаята ви между -5 и -8 градуса по Целзий и току-що сте прекарали нощта в торба върху плоча лед. Красотата, студът и бързото раздвижване са част от типичното изживяване в ледения хотел.

Ледените хотели са огромни, екстравагантни иглута. Вътре ледените хотели блестят със сложни ледени мебели, ледени барове и дори ледени чаши. Цветното осветление прави структурите да приличат повече на магически снежни замъци, отколкото на студени арктически жилища.

Хотелите са построени близо до реки, където работниците могат да изтеглят вода, да я замразяват в лед и да нарязват леда на големи блокове, преди да го транспортират на място. Изграждането на обширни ледени хотели с голям капацитет отнема около пет до шест седмици, пише Mapquest. Но когато дойде пролетта, цялата упорита работа се стопява и хотелите трябва да изчакат до зимата, за да се възстановят.

Ледените хотели са част от нарастващата тенденция в дестинационните хотели. Хората вече не избират квартири просто защото са близо до ваканционни места. Арктическите курорти, които някога трябваше да затварят магазините си за зимата, сега могат да привличат туристи през цялата година.

Хората описват преживяването да се събудят след нощ в леден хотел като истинско въодушевление.

ICEHOTEL в Jukkasjärvi, Швеция.

На река Торн, на 124 мили северно от Арктическия кръг, се намира ICEHOTEL, оригиналният, замръзнал хотел. Компанията, която сега управлява ICEHOTEL, започна с летен речен туризъм - рафтинг и походи сред природата. През 1990 г. те построиха иглу, Arctic Hall от 197 квадратни фута, като място за художествено шоу.

Arctic Hall привлече допълнителни посетители в Jukkasjärvi, Швеция, и една вечер чуждестранни туристи с еленски кожи и спални чували решиха да спят в иглуто. Туристите бяха възторжени от вълнуващата им нощ и ICEHOTEL реши да създаде работеща хижа за следващия сезон.

Сега ICEHOTEL разполага с уникални стаи, изключително красива църква и ABSOLUT ICEBAR, където барът и чашите са направени от лед. През деня хотелът е отворен за посетители, които обикалят стаите, без да остават за нощувка. Но в 18:00 часа музеят на леда затваря и остават само гостите, които нощуват. Баните и съблекалните се отопляват. До 21 часа повечето хора се прибират в стаите си. Гостите носят дълги пижами и спят в торби върху ледени блокове, покрити с матраци и еленски кожи.

Служителите на хотела събуждат гостите с чаша горещ сок от червени боровинки, това е, ако гостите издържат да спят цялата нощ в иглуто. Ледените хотели задължително имат наблизо отоплявана хижа, където може да се настанят гости, които не могат да издържат на студа в хотела.

Стаята в ICEHOTEL не е евтина. Обикновените стаи започват от около 169 долара по текущия обменен курс и достигат до 800 долара за пакет, който включва също клас по ледени скулптури и летищен трансфер.

Ice Hotel Quebec-Canada

Със снежната си история е естествено Квебек да има и впечатляващ леден хотел. През 1996 г. ентусиастът на ледените конструкции Жак Дебоа разбира за шведския ICEHOTEL. Той вече бил построил иглута и ледени сгради за фестивали из Канада. Затова той решил да отвори Ice Hotel Quebec-Canada в Sainte-Catherine-de-la-Jacques-Cartier на около 30 минути извън град Квебек.

Хотелът работи на територията на Station Touristique Duchesnay, курорт за кънки на лед. Хотелът се разраства почти всяка година - разполага с 36 стаи и тематични апартамента, леден параклис, галерии и бар. Подобно на своя шведски колега, Ice Hotel Quebec-Canada също предлага обществени обиколки през деня.