Новини Събития

Над €1000 глоба, ако събирате камъчета и миди на британски плажове

   
Над €1000 глоба, ако събирате камъчета и миди на британски плажове

Посетителите на плажовете на английското графство Къмбрия рискуват да получат глоба от £1000 (около 1160 евро), ако си взимат за вкъщи камъчета и миди. Според местните власти, целта на забраната е да се защитят околната среда и бреговете от ерозия, като тя е част от нова местна стратегия за климата и природата.

Посетителите на плажа, които събират камъчета и миди по бреговете на Къмбрия, могат да получат глоба от £1000 (около 1160 евро), според Закона за защита на крайбрежието от 1949 г.

Местният съветник Боб Кели казва за Independent:

„Разбирам нежеланието на хората да следват тези насоки, тъй като самият аз съм колекционер на миди. Но вземането на камъче или мида от плажа, всъщност, може да навреди на околната среда. Молим хората да оставят камъчетата, черупките и пясъка, тъй като всички ние искаме да гарантираме, че нашите плажове ще останат жизнени и непокътнати за бъдещите поколения.“

Съгласно раздел 18 от Закона за защита на крайбрежието се счита за „незаконно“ в Обединеното кралство да се вземат естествени материали, включително пясък, миди и камъчета, от обществени плажове. През 2018 г. мъж, който „открадна“ камъчета от плаж в Корнуол, беше принуден да кара стотици километри, за да ги върне. В противен случай той рискуваше да бъде изправен пред съда и да плати глоба. Местните власти провеждат онлайн консултации с местните жители по предложената стратегия за климата за 2024 до 2027 г.