Новини Събития

Архипелагът от филма Плажът в Тайланд страда от недостиг на вода

   
Архипелагът от филма Плажът в Тайланд страда от недостиг на вода

Туристическият архипелаг Ко Пи-Пи в Тайланд, станал известен от филма "Плажът" с Леонардо ди Каприо, и други съседни острови с райска природа страдат понастоящем от сериозен недостиг на вода, по думите на високопоставено лице от туристическия сектор и жители на региона, цитирани от Франс прес и NOVA. Разположен по крайбрежието на Пукет, Ко Пи-Пи привлича всяка година стотици хиляди посетители със своите плажове с бял пясък и тюркоазени води. През последните седмици изключително гореща вълна се стовари върху Югоизточна Азия, като счупи рекорди и понижи рязко нивото на резервоарите.

"На частната компания, която снабдява с вода островите, може да се наложи да спре доставките", заяви пред АФП Вичупан Пукаоулан Срисаня, председателка на Асоциацията на хотелиерите в региона на Краби. "Искаме да гарантираме на туристите, които предвиждат да посетят островите, че можем да се справим с тази ситуация", добави тя.

Властите възнамеряват да транспортират вода от континента, ако сезонът на дъждовете се забави. Жители, пожелали анонимност, заявиха пред АФП, че недостигът на вода е от месеци и някои хотели са празни по тази причина. В тайландския залив Ко Самуи, друг много популярен туристически остров, също се сблъсква с подобно сухо и горещо време, но посетителите не са били засегнати, според местната туристическа служба. Властите в Банкок предупреждаваха повече от седмица за екстремна жега, като температурите са се усещали като 52 градуса.

Климатичните промени, предизвикани от човека, ще доведе до по-чести, по-дълги и по-интензивни горещи вълни, предупреждават учените редовно. Според данните на Световната метеорологична организация на ООН феноменът Ел Ниньо допринася за извънредно горещия климат тази година, а Азия се затопля по-бързо от средното за света.