Новини Събития

Близо 6 млн. туристи са летели с балони над Кападокия за 13 години

   
Близо 6 млн. туристи са летели с балони над Кападокия за 13 години

От 2011 година, когато бяха пуснати първите балони за летене над Кападокия, досега с балон са летели 5 863 176 души, като извършените полети са 310 301. Летенето с балон се превърна в атракция, която привлича все повече туристи както от чужбина, така и от вътрешността на страната, съобщи турският министър на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу, цитиран от ТРТ Хабер, пише БТА.

По думите му оттогава досега непрекъснато се увеличава броят на туристите, които се включват в летенето с балони.

Само през миналата 2023 г. 615 063 чуждестранни и местни туристи са летели с балони, като това преживяване се предлага в 7 туристически обекта в Турция - Кападокия, Памуккале, Соганлъ, Чат, Ъхлара, Афйонхисар и Анталия. Те са известни с живописните си местности, с гледки от въздуха, които спират дъха. През 2022 г. бе регистриран рекорд, когато 750 000 туристи са летели с балони.

По официални данни в Турция са регистрирани 67 фирми за летене с балони с горещ въздух и отделно 6 лицензирани компании за тренировъчни полети, 434 балона и 682-ма души, които имат право да управляват балон.

За осигуряване на безопасността на полетите управляващите балони се проверяват за алкохол и наркотици, като миналата година са били тествани 172 души. Сертифицирането на фирмите, което преди се извършваше от местните власти, вече се извършва на национално ниво.

Разходката с балон над Кападокия, където се намират прочутите скални пещери, трае около 60 мин. Тя е най-привлекателната дестинация в офертите на туристическите фирми, като има предложения както за групи, така и за индивидуални туристи. По желание на клиента в разходката може да се включи почерпка. Туристи споделят в социалните мрежи, че летенето с балон над Кападокия е най-вълнуващото и незабравимо приключение от екскурзиите в Турция.