Новини Събития

22 български плажа получават син флаг за 2024 г.

   
22 български плажа получават син флаг за 2024 г.

Двадесет и два плажа и яхтено пристанище "Марина Диневи" ще получат отличието "Син флаг" тази година. Един от плажовете - "Свети Влас Централен", отново влиза в списъка на отличниците, след като преди години е бил носител на наградата. Това каза за БТА председателят на движението "Син флаг" за България Станимир Димитров.

Тази година плажовете са с един повече спрямо предходната 2023 година. Наградите ще връчат на официална церемония между 20 и 30 май. Все още работим по организацията, посочи Димитров.

Решението 23 обекта у нас да получат приза е взето от международно жури на програмата в Копенхаген. Сини флагове има почти по цялото крайбрежие. Най-много обекти отличени тази година с екологичния приз "Син флаг" са на територията на община Несебър.

Самата награда "Син флаг" е най-утвърденият еко етикет и стандарт в туризма, с който са удостояват плажове и яхтени пристанища в цял свят, сред които и тези на изявени български курорти. За да го заслужат наградата "Син флаг", управляващите на плажовете и марините, трябва да изпълнят редица критерии, свързани с качеството на морската вода, екологичната информация и екологично образование, безопасността, услугите и удобствата. Участието в "Синия флаг" е доброволно и зависи главно от инициативата и амбицията на концесионерите на плажни ивици, обясниха от движението у нас.