Новини Събития

Япония въвежда онлайн резервации за посещение на планината Фуджи

   
Япония въвежда онлайн резервации за посещение на планината Фуджи

Японските власти въвеждат система за онлайн резервации за достъп до най-популярната пътека на известната планина Фуджи, за да се бори срещу пренаселеността, предаде Франс прес. Пътеките, минаващи през най-високия връх в Япония, стават все по-посещавани през летния сезон, с което нараснаха и опасенията за унищожителни последици за околната среда. За да разтовари пътеката Йошида, най-използваният от туристите маршрут,  префектура Яманаши предвижда да ограничи дневните посещения в планината Фуджи до 4000 души, които трябва да се сдобият с право на влизане за 12 евро.

Системата за онлайн резервации, която ще бъде въведена, ще позволи на туристите да "планират предварително" ексурзиите си. Това обясни пред АФП Кацухиро Ивама от местната префектура Яманаши. Онлайн резервациите ще започнат на 20 май за сезона от юли до септември. Освен това поне 1000 входни билета ще могат да бъдат купени на място всеки ден. Фуджи е покрита със сняг през по-голямата част от годината, но през лятото над 220 000 посетители се отправят към тази планина, чийто връх е висок 3776 метра. Чуждестранните туристи нахлуват и в околните региони, за да снимат върха на този митичен вулкан, смятан за емблема на Япония.

Този мащабен наплив не винаги е по вкуса на местното население, което се оплаква най-вече от отпадъците, оставени от туристите. Във Фуджикавагучико, малко японско градче в близост до планината Фуджи, местните власти решиха да вдигнат висока ограда, която да пречи на особено търсената от туристите гледка и да спре стълпотворенията. Над 3 милиона чуждестранни туристи са влезли в Япония през март, което е абсолютен месечен рекорд за страната, която дълго време бе затворена за международен туризъм по време на пандемията от Covid-19. Проблемът със свръхтуризма и щетите върху околната среда накараха неотдавна Венеция да въведе такса от 5 евро за влизане в града.