Транспорт

България Еър и Еър Балтик в ново партньорство

   
България Еър и Еър Балтик в ново партньорство

Националният превозвач на България - "България Еър", и латвийската национална авиокомпания "Еър Балтик" (airBaltic) обявяват началото на свое кодшеър партньорство, считано от 8 май 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на "България Еър", предаде БТА. Споразумението дава възможност на двата превозвача да осигурят по-голяма гъвкавост на своите пътници при полетите между Латвия и България и извън тях.

Мартин Гаус, президент и главен изпълнителен директор на airBaltic, коментира: "С удоволствие сключваме споразумение за съвместно ползване на полети с "България Еър", малко след стартирането на първия ни директен маршрут от българската столица до нашата база в Рига. Това партньорство е от полза за местните балтийски пътници с достъп до гъвкавата мрежа на "България Еър", а местните пътници в България вече могат да се радват на по-лесен достъп до дестинациите на airBaltic в Европа. Очакваме с нетърпение едно успешно и дългогодишно сътрудничество заедно".

Христо Тодоров, председател на Борда на директорите на "България Еър", посочи: "Радваме се, че ще си партнираме с чудесна компания като airBaltic. С това сътрудничество за съвместно ползване на полети пътниците ни вече могат да се насладят на безпроблемни връзки между нашите мрежи, което открива нови възможности за пътуване в цяла Европа с директни полети от Рига до ключови скандинавски дестинации като Стокхолм, Осло, Копенхаген и Хелзинки. Тези маршрути още повече засилват ангажимента ни да предоставяме изключителни услуги и свързаност на българските пътници като национален превозвач".

Като част от сътрудничеството за съвместно използване на кодове airBaltic ще добави своя код (BT) по маршрута София-Варна. В същото време Bulgaria Air ще постави своя код (FB) по маршрута София-Рига и по следващите полети, оперирани от airBaltic от Рига до Стокхолм, Осло, Копенхаген и Хелзинки.

Споразумението за кодшеър сътрудничество привлича все повече пътници и позволява на клиентите на двата превозвача да се възползват от безпроблемна свързаност през родните си бази. Първият съвместен полет бе осъществен на 14 май 2024 г.

Латвийската авиокомпания airBaltic обслужва повече от 130 маршрута от Рига, Талин, Вилнюс, Тампере и сезонно от Гран Канария, като предлага връзки с широк спектър от дестинации в мрежата на авиокомпанията в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Кавказкия регион. Пълното разписание на полетите и билетите на airBaltic са достъпни на началната страница на компанията.

Първият съвместен полет бе посрещнат вчера на Летище София с традиционен воден салют.